RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Дії польських протесту­вальників вписуються в агресію Кремля - журналіст Gazeta Wyborcza

Проте більшість поляків не хочуть, щоб Путін прийшов

Поляки блокують кордон з Україною Більшість громадян Польщі не розуміють природу протесту на кордоні з Україною Фото:

Президент Польщі Анджей Дуда підтримав ідею зустрічі українського та польського урядів з представниками Європейської комісії для вирішення ситуації щодо блокування кордонів з Україною. Крім того, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що урядова зустріч відбудеться 28 березня у Варшаві. При цьому він заявив, що пункти перетину кордону з Україною будуть внесені до переліку об'єктів критичної інфраструктури. Це має забезпечити 100-відсоткову гарантію того, що військова та гуманітарна допомога дійде до української сторони без затримок.

Як пояснив "Апострофу" ПЬОТР АНДРУСЕЧКО, кореспондент Gazeta Wyborcza в Україні, аби розв’язати проблему блокування кордонів польськими фермерами, Київ та Варшава мають розмовляти один із одним. Крім того, треба розмовляти із польським суспільством, яке не має достатньої інформації щодо природи цього протесту.

Можливо, я видаюся мало об’єктивним у своїх заявах, тому що проживаю уже 10 років в Україні. Але я завжди відстоюю протест як явище, бо це дуже важливий механізм демократії. Проте форми протесту польських фермерів я не розумію. Я вважаю, що цього мало би просто не бути. А "картинка", де вони висипають зерно, не кажучи уже про лозунг із закликом до Путіна - це скандал й робота для прокуратури. Звісно, ми не можемо робити узагальнення лише на основі одного лозунга. Але навіть якщо це був одиничний випадок, покарання за це очікують в Україні й так само у Польщі. Бо більшість поляків не хоче, аби Путін прийшов.

Читайте також: Справа не в зерні: чому Польща кличе Путіна

Я не знаю, що відбувається із польськими фермерами, котрі їздять на крутих тракторах, які вони купили за гроші Євросоюзу. Можливо, проблема у тому, що мало хто з них заробляє на зерні, а більшість заробляє на дотаціях від ЄС. І тому польські фермери перестали цінувати те, чим би вони мали насправді займатися. Тому коли я чую лозунги, що вони забезпечують продовольчу безпеку Польщі, то я кажу – ні. Тому що інтерес Польщі зовсім інший, і я не впевнений, чи будуть вони захищати продовольчу безпеку Польщі, коли не дай Бог, Росія нападе на Польщу. Чи, можливо, вони будуть вітати агресорів?

У Польщі не бачать прямого втручання росіян у протести на кордоні. Протести польських перевізників координувала партія "Конфедерація". Про деяких її діячів можна сказати, що вони антиукраїнські. Але і вони дуже обережно висловлюються у плані Росії. І хоча нема прямих доказів, але можна припустити, що дехто із них є прихильниками Кремля.

Але загалом те, що роблять деякі протестувальники й блокувальники кордону, і без того вписується в агресію Кремля. І вже цього достатньо. І дуже прикро, коли Росії навіть нічого не треба робити.

Тим паче, коли більшість ваших вимог спрямовані до Брюсселя чи до Варшави, тоді чому ви блокуєте кордон із Україною, яка веде жахливу боротьбу із російським агресором. Звісно, Польща знаходиться у кращій позиції, ніж Україна, бо вона під захистом НАТО, вона суттєво інвестувала у власне озброєння.

Але по усій Європі і у самій Польщі кажуть, що Україна виграє час для країн ЄС, щоб вони могли краще підготуватися до дій Росії. І це відбувається за рахунок життя українських військових на фронті та мирного населення.

Я розумію, що зараз у Польщі є дуже складний політичний період. Закінчилися парламентські вибори, але навесні мають відбутися вибори місцеві, а ще будуть вибори до Європарламенту, а в наступному році – президентські. І до певного моменту я розумію, що йде боротьба нинішньої коаліції із партією "Право і Справедливість".

На мою думку, у ПіС зробили багато чого поганого у плані знищення інституцій демократії у Польщі й виходу її на шлях Угорщини – із єдиною різницею, що ПіС антиросійський. Але питання, де у цій політиці межа національного інтересу? Бо блокада кордону із Україною, на мою думку, точно не відповідає національному інтересу.

Останні дії блокувальників кордону спричинили негативні коментарі на їх адресу у самій Польщі – експертів, журналістів та навіть дипломатів. Я сподіваюся, що це початок вирішення питання. Але в будь-якому разі Київ та Варшава мають розмовляти один із одним, треба знаходити якісь рішення. Проблема в тому, що і одна, і інша сторона кажуть, що з їхнього боку все гаразд.

І треба розмовляти із польським суспільством. Тому що в останні місяці воно було непоінформоване, бракувало чітких меседжів від політиків. Можливо, саме тому частина поляків підтримує цей протест. Треба говорити не лише, як протести впливають на політичні стосунки між країнами, а й на суспільні настрої. Адже ми вже зараз бачимо в соцопитуваннях, як змінилося ставлення українців до поляків.

Читайте також: Зерном та пшоном: хто і що стоїть за польськими протестами

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде

Новини партнерів