RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Путіна з'являються небезпечні суперники, він посилює особисту армію - приватна розвідка США

Президент РФ вирішив призначити "смотрящих" за регіонами

Президент РФ вирішив призначити "смотрящих" за регіонами Фото: kremlin.ru

У регіонах Російської Федерації можуть з'явитися нові спецгрупи охорони, які будуть захищати і уважно стежити за главами суб'єктів і місцевою бізнес-елітою. Президент Росії Володимир Путін запропонував на розгляд Державної думи законопроект, який наділить його Національну гвардію повноваженнями із захисту губернаторів і важливих регіональних підприємств. Навіщо Кремлю такий крок, пояснюється в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

Голови суб'єктів Росії і бізнес-еліта традиційно залучали для охорони свої підрозділи, використовуючи особистих охоронців, місцеву поліцію, Федеральну службу безпеки і внутрішні війська МВС. Але якщо закон буде ухвалений, він поставить особисту армію Путіна – що підпорядковується безпосередньо йому – над лідерами та підприємствами для їх захисту, а також для стеження за ними і потенційно для їх затримання. І, на додачу до всього, регіонам доведеться самим платити за цей захист з місцевих бюджетів.

Нещодавні політичні й економічні потрясіння змусили Путіна засумніватися в лояльності голів російських регіонів, бізнес-класу та служб безпеки. Через складні податкові вимоги федерального уряду багато з суб'єктів потонули в боргах, а кілька регіональних урядів знаходяться на межі банкрутства. Проблема боргів змусила багатьох лідерів суб'єктів РФ відмовитися від виконання вимог бюджетного кодексу. У відповідь Кремль позбувся низки губернаторів за невиплату податків, погані економічні показники і потурання регіональним протестам опозиції. Крім неприємностей з регіональним керівництвом, застій в економіці призвів до закриття або націоналізації сотні проблемних регіональних банків.

Бажання Кремля зробити Національну гвардію "наглядачем" за керівництвом регіонів свідчить про те, що Путін не відчуває довіри до інших служб безпеки. Путін створив Росгвардію в 2016 році на противагу впливовим силам безпеки країни, зокрема ФСБ, поставивши на чолі нового органу свого колишнього охоронця Віктора Золотова, вірного йому помічника. У сили Росгвардії, що налічують 400 000 людей, залучили прихильників Кремля, вирваних з МВС, спеціальних поліцейських сил й інших органів. Нещодавно Національна гвардія спробувала розширити свій вплив, запропонувавши застосовувати її власні підрозділи кіберрозвідки в межах міжнародного блоку безпеки під керівництвом Москви – Організації Договору про колективну безпеку (наразі ОДКБ об'єднує шість членів – Вірменію, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росію і Таджикистан, - "Апостроф").

Такі зусилля з розширення впливу – ще одна ознака зростаючої недовіри Путіна до спецслужб Росії, які можуть потенційно стати суперниками його режиму або посилити конфлікт регіонів з Кремлем.

Читайте також

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

За терактом може стояти одне з угруповань Кремля

Бої на території Росії: які цілі у російських добровольців

Що відбувається у Бєлгородській та Курській областях РФ та які цілі у повстанців-добровольців

Битва за Молдову: здавалося б, до чого тут Україна

Кремль має розрахунок під час президентської кампанії послабити нинішнє керівництво Молдови