RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін збрехав не один раз, і не лише про Україну: кілька важливих моментів із виступу глави Кремля

Про головні тези прес-конференції Путіна

Про головні тези прес-конференції Путіна Фото: EPA/UPG

Прес-конференція президента РФ Володимира Путіна, що відбулася 14 грудня, була частиною його виборчої кампанії та націлена конкретно на внутрішнього користувача. Все пройшло за "спокійним" планом Кремля, а такі питання, як анексія Криму та вбивства українців, що не припиняються на Донбасі, залишилися фактично без уваги.

Саме така думка складається після перегляду великої прес-конференції Путіна, яка пройшла в Москві. Це далеко не перший подібний захід, який мені доводиться дивитися за обов'язком служби, тому є з чим порівнювати. Отже, кілька важливих моментів.

Пресуха від початку планувалася цілком спокійною, без будь-яких резонансних заяв, але з уже звичними фразами про посилення армії, зростанні економіки та русофобію Заходу. Підготовка до "спокійної" прес-конференції була помітна ще до її початку. Так, тло за спиною Путіна було обране в теплих помаранчево-червоних тонах замість холодного біло-синього, як це було раніше. При цьому телеведучі пропагандистських каналів на росТБ визнали, що дійсно гострі питання можуть задати хіба що Ксенія Собчак і Роман Цимбалюк. Наприклад, за кілька хвилин до появи президента РФ в ефірі "Росії 24" українського журналіста назвали "відомим порушником спокою".

Ще до початку прес-конференції пропагандисти Кремля рапортували про акредитацію рекордної кількості журналістів - 1640 представників російських і закордонних ЗМІ. Втім, за кілька хвилин до початку заходу в мережі показали фото, на якому ледве можна було нарахувати навіть 600-700 людей. І це включаючи охорону і організаторів.

Відверта брехня №1

На самому початку президент РФ відразу вирішив підбадьорити журналістів, "побачивши" на одному з плакатів фразу "Путін, бай-бай". І їжаку зрозуміло, що ні організатори, ні охорона з подібним написом просто так нікого в зал не пропустили б, але Путін ризикнув акцентувати увагу та став об'єктом жартів. Навіть сам про себе він сказав: "Мавпа на старість слабка очима стала".

Цей та інші кілька жартів Путіна отримали неохочу підтримку публіки. Про 86% і мови бути не може, тому Кремлю варто було би почистити лави журналістів перед наступною прес-конференцією або прямою лінією - зовсім без бажання йому аплодували. Не складалася картинка цілковитої підтримки, як це бувало раніше.

Розповіді президента РФ про відсутність альтернативи йому серед опозиціонерів виглядали вельми невпевнено. В очах багатьох присутніх читалося розуміння, що Кремль власноруч не дає нікому з молодих політиків будувати кар'єру, проте офіційна версія звучить приблизно так: "Мені що, їх самому ростити?".

Вже ближче до кінця схоже питання поставила Ксенія Собчак, що вигідно виділялася червоною сукнею на тлі сірих і чорних костюмів інших журналістів. Її цікавила доля Олексія Навального і перепони, з якими стикаються інші опозиційні представники з боку влади і силовиків. І ось тут Путіна затрясло.

Фото: Роман Цимбалюк

Пожвавішавши, він назвав Навального "Саакашвілі в російському виданні", згадуючи гучну опозиційну діяльність, яку Міхо розгорнув в Україні. "Ви хочете того, що сталося в Україні? Ви хочете Майдану?" - загрозливо запитував Путін. Знову були озвучені горезвісні страшилки про Революцію Гідності, життя в Україні та протести. Президент РФ дав зрозуміти: він не терпітиме протестів. Кремлю потрібні спокійні та тихі вибори, щоб потім знову продовжувати закручувати гайки росіянам. Виборець повинен був отримати сигнал: треба обирати Путіна, інакше буде біда. Про "українську біду" на росТБ говорять мало не щохвилини, тому подібні погрози повинні спрацювати. Схема, звичайно, не нова, але цілком робоча.

Що стосується власне України, то варто зазначити вельми показовий момент: цього разу прес-конференція Путіна не викликала абсолютно ніякого ажіотажу в українському сегменті Facebook. Від слова зовсім. Ймовірно, навіть найактивніші українські користувачі соцмереж втратили інтерес до затертих фраз Путіна. Цікава тенденція, чи не так? Адже раніше фрази російського президента передруковувалися, обговорювалися, висміювалися, зрештою, та були ще кілька днів на порядку денному українського медіапростору. Сьогодні в поле зору потрапили хіба що відповіді щодо миротворців на Донбасі та нібито блокування Києвом процесу обміну полоненими, про який так сильно просив Путіна його кум - Віктор Медведчук.

Втім, є ще один цікавий момент: навіть "Яндекс", по суті, проігнорував цю подію, не виставивши її навіть у топ-5 новин України. Це вже зовсім на нього не схоже, адже неодноразово помічалися певні маніпуляції, коли в українському "Яндексі" в топах стояли "важливі" новини з Росії, що мали дуже опосередковане відношення до України. А тут тиша. Щоправда, ближче до вечора "Яндекс" "виправився" та поставив у топи заяву Путіна про "різанину", котру начебто має влаштувати Україна, визволяючи Донбас. Під час же самої прес-конференції все виглядало так:

При цьому цілком очікувано, що найгостріше питання пролунало від Романа Цимбалюка, який говорив про обмін полоненими і звільнення українських політв'язнів у Росії. Путін не став собі зраджувати та повторив фрази про "держпереворот" в Україні, який нібито став причиною війни на Донбасі. "Російських військ на Донбасі немає", - з упевненістю сказав Путін, забувши, мабуть, про "відпускників" і "тих, що заблукали". І це - відверта брехня №2.

Подібної відвертої брехні у висловлюваннях Путіна було більш ніж достатньо. Починаючи з того, що вся історія з втручанням РФ у вибори президента США нібито вигадана, для підвищення рівня життя росіян.

Показовою вважаю відсутність будь-якої уваги до питання Криму. За більш ніж тригодинну прес-конференцію Путін сказав тільки: "Кримчани зробили свій вибір". Усе. Любов пройшла, грошей немає і все таке. Кримське питання йде з порядку денного, адже його консолідуючий ефект більше не працює.

У сухому залишку: абсолютно нудне та сумне видовище зі зрозумілими цілями і тезами. До слова, в YouTube прес-конференцію на каналі "Росія 24" постійно дивилися приблизно 30 тис. людей, раніше було набагато більше. Захід був по суті стартом "виборчої кампанії" Путіна, хоча всі розуміють, що за відсутності виборів як таких завдання зводиться хіба що до підняття явки.

Основні меседжі Кремля виділити легко: проблем у Росії ще багато, але зате яка армія! Альтернативи Путіну немає, тому голосувати треба за нього. І головне - ніяких вам Майданів. Для адептів ДНР-ЛНР окремо підкреслю: про псевдореспубліки Східної України практично не говорили. Значить, для збудження росіян ні Крим, ні Донбас вже не підходять. Припускаю, що Росія продовжить війну в Україні, але поки не з такою помпою, як в 2014-2015 роках. Ймовірно, в Кремлі розуміють, що переможна війна на Донбасі не принесе ніяких дивідендів у відсотках голосів виборців. Адже конфлікт на Донбасі виглядає поразкою Путіна, навіщо про це ще раз нагадувати?

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію