RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кремль хоче помститися, Донбасу загрожує загострення війни - приватна розвідка США

Stratfor про антиросійські санкції США і відповідь Москви

Stratfor про антиросійські санкції США і відповідь Москви Фото: EPA/UPG

США закручують Росії економічні гайки. Американське Міністерство фінансів застосувало санкції проти семи олігархів, 12 компаній, що належать олігархам, 17 високопоставлених чиновників, однієї оборонної держкомпанії і одного банку. Особи, які опинилися під санкціями – вони, як вірять в США, мали вигоду або зробили внесок у діяльність Росії за кордоном, зокрема в її участь у зовнішніх конфліктах – втратять доступ до своїх активів у США з червня. Також вони будуть позбавлені можливості їздити в Штати і вести бізнес з американськими громадянами. Однак російська економіка в цілому не зазнає великого тиску – принаймні, прямо зараз. Крім того, Кремль може спробувати помститися США та загострити війну на Донбасі Про це йдеться в матеріалі приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, який є в розпорядженні "Апострофа".

В Москви був час пристосуватися до економічних обмежень за чотири роки з того часу, як Євросоюз і США вперше ввели санкції. Хоча останнє повідомлення про санкції призвело до падіння курсу рубля до найнижчого з грудня 2016 року рівня і зниження індексу торгової системи в Росії на 13%, обидва показники відновилися протягом декількох днів.

Російська економіка стабілізується після багатьох років рецесії, а Фонд національного добробуту країни на 1 квітня становив 65,9 млрд доларів. Міністр фінансів РФ Антон Силуанов навіть сказав, що цей рік Кремль може закінчити з бюджетним профіцитом, в залежності від доходів з енергетики. Основний тягар нових економічних обмежень доведеться нести тим, хто опинився у списку санкцій, але це не означає, що Кремль не відповість.

Під тиском

У найбільш несприятливому становищі опинилася алюмінієва компанія "Русал", власник якої олігарх Олег Дерипаска колись був найбагатшою людиною Росії, а зараз став головною мішенню додаткових санкцій. Акції "Русала", який у минулому році продукував 5,7% світового алюмінію, впали більш ніж на 50% з моменту оголошення санкцій, а акції головного холдингу EN+ Дерипаски – більш ніж на 25%. Враховуючи, що на частку Штатів припадає значна частина бізнесу "Русала" (1,4 млрд доларів в 2017 році), нові санкції, ймовірно, вдарять по компанії сильніше, ніж по інших фігурантах санкційного списку. Щоб компенсувати втрачений прибуток, "Русал" буде розробляти плани з переспрямування більшої частини свого продукту клієнтам в Азії та на Близькому Сході. Однак маржа при експорті на ці ринки, ймовірно, буде нижчою, ніж якби продукція експортувалася в США.

Фото: EPA/UPG

Ще більше ускладнює проблеми "Русала" той факт, що, згідно із законом, іноземні компанії можуть опинитися під санкціями за сприяння великим угодам для російських компаній з санкційного списку. Транснаціональна гірничо-металургійна компанія Rio Tinto вже оголосила акціонерам, що вона "переглядає" свої відносини з "Русалом", а трейдер Glencore почав скорочувати зв'язки з компанією Дерипаски. Інші компанії по всьому світу можуть також з обережністю поставитися до бізнесу з "Русалом" через останній санкційний режим.

У світлі цих подій російський уряд запропонував допомогти "Русалу", в якому працює понад 70 тисяч осіб. Силуанов оголосив, що Кремль може надати компанії короткострокову ліквідність, але держава не планує купувати частку в "Русалі" або створювати держфонд для покупки його алюмінію. Тим не менш допомога уряду, ймовірно, зробить Дерипаску – досі одного з найбільш незалежних російських олігархів, що має зв'язки із Заходом – підконтрольним Володимиру Путіну і його адміністрації.

Читайте також: В Путіна залишилося два поганих варіанти в Сирії, на Донбасі виходу теж немає

Але наслідки обмежень проти "Русалу" будуть відчуватися і за межами Росії. Глобальні ціни на алюміній зросли на 14% після рішення США про санкції – найбільше тижневе зростання цін на товар за 30 років – і вони все ще ростуть. І оскільки американським клієнтам доведеться припинити купувати в "Русала" після набуття чинності санкцій, все більше з них звернуться за алюмінієм в Китай. Країна, найбільший в світі виробник металу, є найбільш логічною заміною для "Русала" на міжнародному ринку, незважаючи на більш високі мита, що адміністрація США нещодавно наклала на імпорт алюмінію. Оскільки інші країни стикаються з ризиком вторинних санкцій з боку Штатів, вони теж будуть шукати інших постачальників алюмінію, в результаті чого глобальні алюмінієві торговельні потоки змінять напрямок.

Президент РФ Володимир Путин і власник компанії "Русал" Олег Дерипаска Фото: EPA/UPG

Москва вдарить у відповідь

Тим часом Росія буде зважувати свої можливості для відповіді на нові санкції США. Так, до Держдуми внесли законопроект про заборону імпорту товарів американського виробництва, в тому числі сільськогосподарської продукції, програмного забезпечення, медикаментів, алкоголю і тютюну (що, на думку багатьох, вдарить передусім по населенню самої РФ, - "Апостроф"). Також запропонували законодавчо заборонити участь США в російських приватизаційних угодах і припинити продаж титану американському виробнику літаків Boeing Co.

І контрсанкції можуть бути лише початком. У цьому місяці напруженість між Москвою та Вашингтоном посилилася у зв'язку з війною в Сирії. У той же час загострився конфлікт на Сході України. Оскільки США посилюють санкції проти Росії, Москва може піти на асиметричну відповідь у цих конфліктах, створивши політичні наслідки і наслідки для безпеки, чого Вашингтон, ймовірно, зовсім не мав на увазі, поглиблюючи економічну ізоляцію Росії від Заходу.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію