RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путін залишить росіян без мультиків: у Кремлі знайшли нові "загрози"

Режим бачить загрози у двох інтернет-сервісах

Режим бачить загрози у двох інтернет-сервісах Путін бачить загрози в інтернет-сервісах Фото: nokta.md

Російська влада продовжує закручувати гайки для свого населення. Закриття великих соцмереж виявилося недостатньо, адже люди активно користуються сервісами VPN, за допомогою яких обходять блокування. Тепер влада Кремля націлилася саме на них. Крім того, в бункері вбачають загрозу в популярній платформі YouTube, яка є не лише джерелом розважального контенту, а й дає доступ до незалежних ЗМІ та думок за межами росії. Чому влада рф вирішила взятися за YouTube і VPN, і що заважає заблокувати їх прямо зараз - розповів в етері Апостроф TV російський опозиційний політик Дмитро Гудков.

Є дві загрози для російської влади. Перша – це YouTube, бо саме тут мільйонна аудиторія має доступ до незалежних новин, думок незалежних політиків та журналістів. Це досить велика аудиторія, близько 30 млн осіб.

Дивіться: Шойгу, де боєприпаси? Окупантам на передову привезли ікону від Путіна, фото

Але закрити YouTube одразу дуже складно та проблематично для влади, бо там найголовніше – це розваги. Це мультики, фільми, освітні програми. Якщо для громадян не створити якусь альтернативу, то навіть люди, які не цікавляться політикою, якщо їм завтра закрити таку можливість, можуть політизуватись та приєднатися до незадоволених. Тому зараз активно розвивають Rutube. Як тільки вони там запустять усі розважальні програми, то, напевно, прикриють YouTube у росії.

Друга загроза – це VPN, за допомогою якого люди оминають блокування. Мені ще кілька років тому говорили, що наступний крок – це створення реєстру "чорних" та "білих" VPN. "Білі" – це ті, які влада контролює та може просто подивитися. Якщо потрібно, там можуть якісь обмеження додати. "Чорними" вони називають незалежні, які вони не можуть контролювати.

Читайте: Путін знайшов геніальний вихід: експерт дав прогноз

Вони зараз шукають алгоритми, як це зробити. Роблять це як слон у посудній крамниці. Коли вони намагаються щось заблокувати, то блокують самі себе, бо в них руки не з того місця ростуть. Але колись вони, напевно, можуть прикрити великі корпорації на кшталт Google або щось таке. Тоді буде складно знаходити VPN.

Але я так скажу: прогресивна громадськість все одно знайде можливість обходити блокування. Для пересічного ж користувача складно змінювати VPN навіть раз на місяць. А якщо VPN будуть блокуватися щодня або раз на тиждень, то масова аудиторія не матиме доступу до незалежної інформації. Тому VPN і YouTube – їхня наступна мета.

Дивіться: Кияни розповіли, чи хочуть війну на території Росії: відео

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію