RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Сильний удар по Кремлю і росіянах: Путин втрачає легітимність

Які наслідки рішення ПАРЄ у міжнародно-правовому полі

Які наслідки рішення ПАРЄ у міжнародно-правовому полі Путін став нелегітимним в очах Європи Фото: з відкритих джерел

Парламентська Асамблея Ради Європи визнав путіна нелегітимним президентом і закликала обмежити з ним будь-які контакти, крім гуманітарних. Зокрема мова про те, щоб визнати незаконними ухвалені у 2020 році правки до російського законодавства, які фактично дозволяють путіну бути президентом до 2036 року. І також в ПАРЄ висловили рішучу підтримку створенню спеціального Кримінального трибуналу за злочини агресії, аби притягнути диктатора до відповідальності, зокрема і за масштабні військові злочини проти людства, а саме розв'язання загарбницької війни проти України. Які наслідки рішення ПАРЄ матиме для диктатора та для самої росії та як це рішення вплине на міжнародну політику - в етері Апостроф TV розповів політолог Дмитро Васильєв.

Є два фактори. Перше - це рішення щодо необхідності створення Міжнародного трибуналу, щоб притягнути путіна до відповідальності за всі злочини, здійснені ним і в Україні, і за його наказом.. Це, звісно ж, політичне рішення, але воно є офіційно задокументованим.

Читайте: Нелітаючі страшилки Путіна: чим Кремль знову лякає весь світ

Це дуже важливо для того, щоб вмикалася подальша офіційна процедура задля роботи Міжнародного кримінального суду і Міжнародного кримінального трибуналу. Має бути послідовність певних дій та рішень, щоб зрештою трибунал міг зробити всі необхідні дії і притягнути до відповідальності як путіна, так інших ключових політичних осіб, що приймали ці жахливі рішення - щоби вони відповіли перед міжнародним законом.

Другий аспект - коли суддя, наприклад, Міжнародного кримінального суду чи іншого суду в Гаазі буде ухвалювати рішення щодо законності чи незаконності дій того чи іншого посадовця росії, або тих чи інших рішень, які ухвалювала суверенна держава рф, суддя може покладатися на рішення ПАРЄ. І він в своєму судовому рішенні може цитувати саме це рішення, що це є аргументом у прийнятті того чи іншого законного рішення на основі міжнародного права і законів.

І, зрештою, що саме це рішення щодо визнання путіна нелегітимним президентом важливе для самої росії. Тому що є низка рішень, які залишають росію поза міжнародним правом і законом.

І, звісно, це дуже сильно впливає на самих громадян росії. Вони від цього страждають і страждатимуть ще більше. Коли режим путіна буде падати і впаде, це рішення фактично допоможе новій владі в росії, яка буде утворена в тому чи іншому виді, в тих чи інших географічних вимірах, в яких буде країна на той момент. Фактично це допоможе сказати, що право діяло до незаконного обрання путіна президентом і всі рішення, які він ухвалював - є незаконними. І це допоможе ухвалювати судові рішення для нової влади.

Дивіться: "Чия б кобила мичала?": Путін епічно зганьбився на форумі у Валдаї, відео

Хто може підписувати документи і, наприклад, капітуляцію росії? В росії є декілька легітимних утворень. Взагалі має бути рішення міжнародної спільноти і міжнародних юристів, які розуміються на міжнародному праві і будуть радити, хто за міжнародним правом має підписувати ті чи інші міжнародні документі.

Також дуже важливі рішення в цьому документі - це підказка міжнародним лідерам, іншим міжнародним організаціям, що з путіним не можна зустрічатися, бо він нелегітимний. Це один важливий момент.

І другий - це має позначитися на діяльності ООН. Адже росія є постійним членом Радбезу ООН і ухвалює або блокує важливі рішення. І от сам факт сумніву легітимності президента путіна як лідера держави - це буде впливати і на діяльність росії в ООН.

Тобто тут є багато-багато вимірів, які будуть впливати на подальші дії щодо росії і сприйняття легітимної чи не легітимної держави на сьогоднішній момент.

Читайте: Кремль бачить, що програє: чому росіян погнали у наступ і що хоче Путін

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію