RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Що отримає Путін від Китаю: два головні питання

Путін подасть цей візит росіянам як велику перемогу російської дипломатії

Путін подасть цей візит росіянам як велику перемогу російської дипломатії Путін і Сі Цзіньпін Фото: з відкритих джерел

Російський президент володимир путін перебуває з візитом у Китаї. Неофіційно йдеться про те, що після Пекіна диктатор може відвідати Корейську народно-демократичну республіку і зустрінеться там з іншим диктатором Кім Чен Ином. Які питання путін вирішує з Сі Цзіньпіном і навіщо йому візит до КНДР - в ефірі Апостроф TV розповів журналіст та політолог Олександр Морозов.

Путін бере участь у китайській конференції "Один пояс - один шлях". Це конференція, в якій беруть участь представники 110 країн, і путін лише один із них. Там є не менш впливові політики із різних країн.

Читайте: Путін вдає, що рукопожатний: що криється за несподіваним візитом диктатора до Китаю

Але потім путін і лавров можуть провести зустріч у КНДР – це цілком можливо. Думаю, що путіну навіть це сподобається, тому що це буде доволі зухвала нахабна демонстрація того, що "все, що ви мені приписуєте, що я ось з "брудними" і дикими режимами в дружбі. Так, ось я тут, будь ласка, в Пхеньяні!" Це цілком можливо.

Що стосується зустрічі з Сі - це достатньо офіційна зустріч, під час якої путін міг говорити і про логістику газу, нафти та металів до Китаю, і про розширення військової співпраці. Так, військова співпраця між росією та Китаєм вже є. Але путін приїхав до Пекіна, маючи на руках папери з конкретними пропозиціями щодо розширення військової співпраці. Я в цьому не сумніваюсь.

При цьому треба сказати, що путін у поганому становищі з погляду керівництва Китаю. Тому що війна з Україною обвалила цілу низку проектів, у зокрема і логістичних, і транспортних коридорів, на які Китай, безперечно, розраховував. Це транспортні коридори до Європи, які проходили через росію, а тепер під питанням.

Чи ставить Китай питання про війну? Була заява, зокрема Євросоюзу, і Боррель - голова зовнішньополітичного відомства ЄС - наголосив, що "ми чекаємо, ми хотіли б, щоб Китай зайняв більш певну позицію щодо російської агресії в Україні". Безумовно, що й відомство Блінкена своїми дипломатичними каналами теж прагне дати зрозуміти, що позиція Китаю, якби вона змінилася - була б на славу всього світу. Подивимося, що буде після цього великого форуму у Китаї. У будь-якому разі, путін демонструватиме своєму населенню великий успіх дипломатії.

Читайте: Путін за гроші: скільки платить диктатор, щоб з ним побачилися інші президенти

Чи будуть ще територіальні поступки Китаю? Йдеться про епізод, коли путін передав в Уссурійському краї фрагмент території, який для росії не становив великого інтересу, представляючи при цьому добрий жест Москви. Але це було до 2014 року, до анексії Криму, коли Кремль загалом перебував у режимі сприятливих відносин з навколишнім світом.

Такі жести у путіна були, але вони завжди для нього оберталися тим, що він вважав себе обманутим в очікуваннях. Це такий жест, який припускав, що ми його зробили, і Китай щось зустрічне таке зробить, надзвичайне для нас і таке інше. Цього не сталося.

Китай, власне, як рухався, так і рухається у своїй концепції транспортних коридорів, просуванні своїх товарів. І ми добре бачимо історію російсько-китайських відносин. Китаю подарувати острів на річці або подарувати йому половину Уссурійського краю – він не змінить своєї зовнішньополітичної та глобальної стратегії. Але путін, звичайно, зараз нічого не даруватиме.

Читайте: Перше офіційне визнання: у Росії подякували Китай за безпілотники

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію