RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Штурм Мосула: приватна розвідка США розповіла, що чекає на армію Ірака

Коаліція з боротьби з ІДІЛ розпочала велику наземну операцію

Коаліція з боротьби з ІДІЛ розпочала велику наземну операцію Збройні формування Курдистану Пешмерга та іракські сили безпеки Gweru і Qayyarah почали операцію зі звільнення іракського міста Мосул від терористів ІДІЛ Фото: EPA/UPG

Іракські сили безпеки, а також курдські збройні формування Пешмерга приступили до штурму великого міста Мосул, який ще два роки тому був захоплений бойовиками ІДІЛ. За інформацією приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, для операції коаліція накопичила до 50 тисяч бійців, що майже в 10 разів більше тих сил, які мають бойовики. Однак, на думку аналітиків зі США, операція обіцяє бути довгою і важкою, тому що ІДІЛівці активно користуватимуться тими можливостями для оборони, які надає міська забудова.

До захоплення в 2014 році Ісламською державою Мосул був другим найгустонаселенішим містом Іраку. Хоча араби-суніти становлять більшість його жителів, Мосул залишався домом для курдських, туркменських, ассирійських, вірменських і єзидських меншин. За час окупації ІДІЛ багато з цих людей зазнали переслідувань і були вигнані. Покинуло місто й чимало сунітів, через що їхня кількість зменшилася від майже 2 млн до 750 тисяч.

Незважаючи на скорочення чисельності населення, спроба звільнити Мосул стане найбільшою міською операцією для коаліційних сил. Місто з трьох боків оточене горами і ховається у своєрідному виступі. Курдські бійці Пешмерга дислокуються в 15-20 км на північ та схід від Мосула, утримуючи позиції в гірській місцевості, звідки відкривається вид на рівнини Ніневії. Лінії, що складаються з іракських сил безпеки, які будуть рухатися з півдня, знаходяться приблизно в 50 км від міста в посушливій і малонаселеній області.

Загалом для захоплення Мосула накопичено від 40 000 до 50 000 бійців. При цьому 10-15 тисяч осіб налічують підрозділи Пешмерга, іншою частиною є іракська коаліція. Крім того, іракців будуть готові підтримати кілька допоміжних підрозділів з федеральної поліції і сунітів. Кількість бойовиків ІДІЛ, які протистоять їм, оцінити важко - за різними оцінками, це до 7 тисяч бійців, зазначають у Stratfor.

Бій за Мосул відбуватиметься в кілька етапів, розділених значними паузами. На першому етапі коаліція повинна буде взяти місто в облогу і приступити до його руйнування. Тут велику роль відіграють підрозділи Пешмерга. Ця стадія, за оцінками аналітиків Stratfor, триватиме багато днів, а то й тижнів. В силу того, як коаліція просуватиметься до міста. Ісламська держава буде намагатися зупинити її та завдати максимальної кількості втрат, зокрема, за рахунок використання саморобних вибухових пристроїв і засідок.

Командування коаліції чудово розуміє, що вибити ІДІЛівців з міської забудови буде набагато важче, ніж боротися з ними на відкритій місцевості. Розуміють це і представники Ісламської держави, які напевно спробують зберегти більшу частину своїх сил для битви за сам Мосул, скориставшись особливостями ведення вуличних боїв і вже створеними там лініями оборони. Крім того, бойовики ІДІЛ намагатимуться прикриватися місцевим населенням, щоб мінімізувати загрозу авіаударів. Саме тому штурм Мосула може піти зовсім не так, як запланувало командування коаліції.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС