RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Система миру руйнується на очах: що значить скандальне рішення США по Ізраїлю

Ігор Семиволос про рішення США щодо Голанських висот

Ігор Семиволос про рішення США щодо Голанських висот Фото: EPA

Дональд Трамп підписав декларацію про визнання Сполученими Штатами суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами — спірною територією, яку Ізраїль контролює з 1967 року. Юридично Ізраїль анексував Голани у Сирії у 1981 році, однак анексію міжнародне співтовариство, зокрема Рада Безпеки ООН та ЄС, не визнали. Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос розповів "Апострофу" про важливість та наслідки цього рішення США.

Крім "холодного миру" з Йорданією та Єгиптом, в Ізраїлю майже немає відносин з арабськими країнами. Тому з визнанням з боку США Голанських висот частиною Ізраїлю нічого не зміниться.

Однак для Ізраїлю це дуже важливий символічний крок. Бібі (прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу, — "Апостроф") тепер з більшою ймовірністю виграє вибори. Він може цим пишатися і ставити собі в заслугу.

Якщо говорити про те, чи матиме визнання Голанських висот частиною Ізраїлю вплив на позицію міжнародної спільноти і США щодо анексії Криму, то це залежатиме не від позиції спільноти, а від суб'єктності України. В ситуації з Голанськими висотами Сирія втратила суб'єктність, що зрештою призвело до цього кроку Білого дому. Якщо Україна втратить суб'єктність, то на нас зважати не будуть.

Міжнародне право зараз майже не діє — після того, що сталося в 2014 році. Забудьте про міжнародне право і міжнародні інституції, які імпотентні. Майже всі вже говорять про імпотенцію ООН; лише лінивий, здається, з 2014 року не казав, що міжнародне право не працює. Можна говорити все, що завгодно, але зараз ключовими є питання солідарності, єдиного підходу з точки зору союзів — ЄС, НАТО, а також альянсів. Ось це працює.

Система міжнародного права і дотримання миру руйнується на очах, і руйнують її всі актори.

Читайте також

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Чим закінчиться війна в Ізраїлі та що отримає Україна - розповідає ізраїльський публіцист Марк Котлярський

Біньямін Нетаньяху не здатен зробити як легендарна Голда Меїр, - ізраїльський журналіст

Влада Ізраїлю припустилася цілої низки серйозних помилок