RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна в Ізраїлі закінчиться сильним ударом по союзнику Росії - ізраїльський публіцист Марк Котлярський

У війни в Ізраїлі три етапи, зараз починається перший

У війни в Ізраїлі три етапи, зараз починається перший Марк Котлярський Фото: Фейсбук Марка Котлярського

Армія оборони Ізраїлю повернула під контроль усі населені пункти біля Сектору Газа, які в суботу захопили терористи ХАМАСу. При цьому ізраїльські ВПС продовжують масовані авіаудари по палестинських терористах у Секторі Газа. Хто допомагав ХАМАСу планувати операцію, до яких наслідків для Європи може призвести протистояння на Близькому Сході та чому головний союзник Росії Іран може стати ціллю для Ізраїлю та США – в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський письменник, драматург та публіцист МАРК КОТЛЯРСЬКИЙ.

- Чи правда, що об'єктом атаки був не тільки і не стільки сам Ізраїль, як перспективна співпраця та потепління відносин між Саудівською Аравією, Ізраїлем та США? Чи так це?

- Тут справді цілий клубок. Це з аспектів того, що відбувається. Недарма кажуть "Схід - справа тонка". І те, що сказала італійська журналістка, пояснивши, що причиною стало потепління відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією і угоди про нормалізацію відносин, які готуються. Це так, з одного боку. Але це не основна причина, а одна з причин, яка стала тригером.

Читайте: Ізраїль розпочав операцію в секторі Газа - ХАМАС загрожує стратити ізраїльтян

Крім цього, якщо вірити джерелам, то ХАМАС готував цю операцію близько року, за деякими даними від півроку до року. ХАМАС зізнається сам, що давно готував цю операцію. Знову ж таки, вірити їм на слово – це треба ділити на 25, бо це квітчаста така східна риторика, яка говорить про те, що вони давно це готували. Вони навіть назвали цю операцію. Виступив командир однієї з бригад "Із ад-Дін аль-Кассам" Мухаммед Деф - це бойове крило ХАМАСу - і сказав, що вони оголошують війну Ізраїлю і вона називається "Буря Аль-Акси". То тут уже очевидна перекличка з американською операцією в Іраку "Буря в пустелі" - і це таке квітчасте відсилання.

Формально було оголошено, що це через те, що Ізраїль робить замах на святиню Аль-Акси в Єрусалимі, порушує права ув'язнених в ізраїльських в'язницях, де в'януть, як вони кажуть, борці за свободу. І це також, як сказав Мухамміж Деф, продовження боротьби за повне звільнення Палестини від держави Ізраїль.

Це видима частина айсбергу. Але все набагато складніше. ХАМАС, безумовно, потребував такої операції, якщо можна так сказати, бо почав втрачати свої позиції в Секторі Газа. Там різко зросла кількість незадоволених економічною та гуманітарною ситуаціями, невиплатою зарплат, станом економічного колапсу та багатьма іншими причинами. Для того, щоб підняти себе в очах мешканців Сектору Газа, потрібно було щось екстраординарне, що б підняло ХАМАС в очах своїх же послідовників і вкотре переконало в тому, що ХАМАС і є саме та організація, якій треба підкорятися, а авторитет її не впав, як багато хто вважав. Це інший аспект.

Читайте: Україна також відчує вплив ХАМАС – американський дипломат

Є ще один аспект, у цьому теж є якась частка істини: річ у тому, що багато хто вважає, що ХАМАС у цьому випадку зіграв на руку росії. Тому що ця кривава різанина відвернула увагу на палестино-ізраїльський трек. І таким чином ця війна послабила увагу світової громадськості та відвернула її від російсько-українського треку. І деякі навіть ототожнюють операцію ХАМАСу з подарунком путіну 7 жовтня, який мав, не до столу буде сказано, день народження. І це не можна виключати.

Тут змішалася величезна кількість питань та проблем. І ще один із моментів - угода Ізраїлю та Саудівської Аравії відсувала не те що на другий план, а взагалі на якісь задвірки палестинську проблему, взагалі прибирала її з центру уваги. А головне в цій саудівсько-ізраїльській угоді – це військова угода між саудівцями та Сполученими Штатами, що, безумовно, було проти Ірану.

І тут треба говорити про іранський слід, який знову ж таки об'єднує Україну та Ізраїль. Іран у даному випадку на 100% доклав руку до організації цієї операції. У такому авторитетному виданні, як Wall Street Journal, було проведено докладне розслідування. Ця операція планувалася з іранськими спецслужбами та Корпусом вартових ісламської революції (КСІР) у Бейруті, де дуже багато разів зустрічалися представники ХАМАСу та іранської влади, плануючи цю операцію.

Ірану будь-що потрібно було заявити про себе, хоча ми бачили заяви, де Іран каже: "ми не маємо відношення до ХАМАСу, це самостійна організація". Більше того, нас у цьому намагаються запевнити. Є такий російський сходознавець Кирило Семенов, який прийняв іслам. Він скрізь доводить, що нічого подібного, ХАМАС – самостійна організація, яка ні від кого не залежить. Це, звісно, маячня сивої кобили - дуже залежить і від іранських грошей, і від іранської зброї. І Wall Street Journal це підтверджує - Іран, безумовно, доклав руку до того, що сталося.

Читайте: Без світла, їжі та пального: Ізраїль розпочав повну блокаду сектору Газа

- Ми знаємо про безліч візитів лідерів ХАМАСу до Москви. Вони їздили на зустрічі, ніби присвячені питанням безпеки та якоїсь співпраці тощо. Тобто це очевидний зв'язок. Але зараз ми говоримо про перемикання уваги. І згадується 2014 рік, коли з'явилися Мінські угоди. Це період, коли йшов активний етап сирійської війни, внаслідок чого величезна хвиля біженців опинилася у Європі. І в цей момент з'являється Росія і каже, давайте по Україні ухвалимо Мінські угоди, вирішимо це питання і біженців поменшає. Можливо я надто узагальнюю, але певна паралель є - що тоді перемикання уваги через Близький Схід на Західний світ, що тепер зв'язок Росія – Іран – ХАМАС теж для перемикання уваги.

- Так, безперечно, не без цього. Не виключено, що зараз буде величезна кількість біженців, які поїдуть до Європи. Зважаючи на те, що Ізраїль не збирається зупинятися на досягнутому після того ляпаса, який отримав від ХАМАСу. А це справжня ляпас - я не соромлюся сказати, що це реальний ляпас, яку відчув на собі Ізраїль.

За моїми відомостями і з того, що кажуть американські чиновники Білого Дому, сьогодні-завтра очікується масштабний наступ ізраїльських військ на територію Сектору Гази. Прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що режим ХАМАС та "Ісламського джихаду" має бути знищений під корінь, включаючи військову інфраструктуру, правлячу верхівку та структури ХАМАСу та "Ісламського джихаду". Це теж породить чергову хвилю біженців, яка вирушить до Європи. І це відверне увагу на цей трек.

Читайте: "Наче у фільмі жахів": очевидці розповіли про напад ХАМАСу під час фестивалю в Ізраїлі

Я вам скажу більше, у мене є своя версія того, що відбувається: я думаю, це лише перший етап. Далі йде другий етап: на півночі Ізраїлю, на кордоні з Ліваном, окопалася "Хезболла", яка така ж маріонетка іранського режиму. І наступний етап – це провокації, які вже розпочалися. Америка вже попередила "Хезболлу" та уряд Лівану, що у випадку, якщо "Хезболла" спробує відкрити другий фронт, то Америка дуже жорстко відповість зі свого боку. Шостий американський флот уже наближається до берегів Лівану. І наступний етап - завдання ударів по "Хезболлі" американцями.

І третій етап - це завдання американо-ізраїльського удару по Ірану. Все відбудеться найближчими місяцями. Це моя версія того, що відбувається. І я не виключаю, що ці події вплинуть і на російсько-українську війну, бо насамперед якщо війна послабить Іран, то послабить і росію.

- Який висновок для України із цього протистояння. До України зменшиться увага та допомога чи, навпаки, Західний світ побачить чітку вісь росія-Іран? Відповідно, допомога Ізраїлю та Україні мають бути співставними?

- Важко сказати. Принаймні і у Європи, і в американців не бездонна скарбниця.

Але, з іншого боку, якщо буде завдано удару по Ірану... Іран просто загрався, навіть не Іран, а іранський режим, щоб не узагальнювати. Адже не всі іранці виступають за війну, є іранська опозиція, є нормальні іранці, які виступають проти цього. Іранський режим загрався, недарма прізвисько президента Ірану Ібрагіма Райсі "тегеранський м'ясник" - у нього руки не те що по лікоть, по шию в крові.

Тому Іран швидкими кроками йде до збагачення урану. Іран постачає безпілотники у великій кількості російській стороні. Іран субсидує численні іранські проксі на території Сирії і Іраку. Іран став тією віссю зла, яку треба викорінити. І якщо буде завдано удару по іранському режиму - це, безумовно, зіграє на руку Україні.

Читайте: Біньямін Нетаньяху не здатний зробити як легендарна Голда Меїр - ізраїльський журналіст

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфлікт між Ізраїлем та Іраном з самого початку був контрольованим

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не виключено, що після нетривалого перепочинку військові дії на Близькому Сході знову продовжаться

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому дістанеться сектор Газа після закінчення війни і що Ізраїль робитиме з ХАМАС

Новини партнерів