RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Росія поглинає Білорусь: Шойгу хоче терміново "зміцнити" її оборону

У Російській Федерації заявили про нагальну необхідність зміцнення обороноздатності Білорусі. Зокрема, пропонують посилити систему протиповітряної оборони.

Таку пропозицію озвучив глава Міністерства оборони РФ Сергій Шойгу на зустрічі зі своїм колегою з Білорусі Віктором Хреніним у Москві, пишуть росЗМІ.

Як зазначив Шойгу, ситуація вимагає того, щоб Москва та Мінськ вжили такі заходи. Мовляв, держави сьогодні співпрацюють "в умовах безпрецедентного тиску Заходу, неоголошеної війни".

"Обставини диктують необхідність вживання термінових спільних заходів щодо зміцнення обороноздатності Союзної держави, підвищення боєздатності регіонального угруповання військ (сил) та єдиної регіональної системи ППО", - повідомив міністр оборони РФ.

За даними видання БелТА, білоруський чиновник Хренін прибув в РФ для того, щоб 24 червня долучитися до засідання Ради міністрів оборони країн СНД.

Цьогоріч Росія та Білорусь проводили спільні військові маневри "Союзна рішучість" на білоруській території 10–20 лютого. Після цього в Міноборони Білорусі заявили, що країни продовжать перевірку сил реагування через "наростання військової активності біля зовнішніх кордонів Союзної держави та загостренням ситуації на сході України". 24 лютого відбулося повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Наразі у Гомельській області на південному сході країни тривають мобілізаційні навчання з військовими комісаріатами, де відпрацьовують "оповіщення та подання військовозобов'язаних в армію".

Днями Білорусь розмістила свої Збройні сили біля західних та південних кордонів. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко пояснив, що це - через побоювання дій Польщі та нібито через те, що Україна підвела до своїх північних кордонів значні військові сили. Ще Мінськ стурбований навчаннями західних країн у Східній та Південно-Східній Європі Defender Europe.

Також ЗМІ писали, що Білорусь може надати РФ місце для військової бази поблизу Києва. ЗСУ виявили, що на колишньому аеродромі "Зябрівка" у Гомельській області активно споруджується військова інфраструктура.

Нагадаємо, що Білорусь продовжує зволікати з вторгненням в Україну, проте вже очевидно, що вона готується до війни.

Також ми писали, що президент України Володимир Зеленський збирав Раду національної безпеки та оборони щодо можливої загрози військового вторгнення з Білорусі.