RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені показали унікальні кольорові фото Юпітера та його супутників

Оператори орбітального телескопа "Джеймс Вебб" опублікували знімки Юпітера, трьох його супутників, а також кільця величезної планети.

Про це пише 24 техно.

Зазначається, що знімки найбільшої у Сонячній системі планети було зроблено під введення в експлуатацію космічного телескопа – інженери "Джеймса Вебба" калібрували та перевіряли роботу чотирьох наукових приладів та інших систем обсерваторії.

Фотографії зробили на камеру ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam (Near-Infrared Camera), фільтри змінювалися. На першому знімку з фільтром 2,12 мкм видно сам Юпітер. Другий був зроблений із фільтром 3,23 мкм.

Крім Європи на знімках можна розглянути кільця та ще два супутники Юпітера: Метіду та Фіву.

За словами вчених орбітальний телескоп можна використовувати і для спостереження за об'єктами, розташованими недалеко. Окрім цього, є ймовірність побачити ознаки вивержень на супутнику Європа чи сатурніанському Енцеладі.

У NASA також нагадали, що "Джеймс Вебб" вміє відстежувати переміщення об'єктів – вимогою при розробці була здатність стежити за тілами, що рухаються з кутовою швидкістю до 30 кутових мілісекунд на секунду (мсд/c). Цю функцію при калібруванні системи також перевірили: об'єктом став астероїд 6481 Тенцинг із пояса між Марсом та Юпітером. З'ясувалося, що телескоп справляється з об'єктами, кутова швидкість яких становить до 67 мсд/с — удвічі швидше.

Раніше ми писали, що в NASA створили відеосимуляцію подорожей людини до космосу.