RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Санкції Заходу б'ють по путінській Росії: які галузі постраждали найбільше

Санкції Заходу проти РФ призвели до скорочення її експорту та імпорту, а також стрімкого падіння майже в усіх галузях економіки путінської Росії.

Як страждає економіка агресора - йдеться в авторській статті на сайті "Апостроф".

Обсяги будівництва у Росії скоротилися на 62%, сільського господарства – на 55%, промисловості – на 25%. Менше поки постраждали видобувні галузі. Вони скоротилися на 4%.

Від санкцій страждають і високотехнологічні галузі РФ. Авіакомпанії після припинення обслуговування з боку Boeing та Airbus почали розбирати на запчастини одні літаки, щоби підтримувати роботу інших. В авіакомпанії "Победа" довелося приземлити 40% парку для підтримки інших літаків.

Майже вчетверо скоротилися продажі авто. До війни у Росії продавали близько 100 тисяч одиниць на місяць. У червні продажі склали лише 27 тисяч автомобілів. Лідерами падіння стали Lexus, Volvo, Fiat, Porsche, продаж яких майже зупинився.

З Росії вже пішло понад 1000 іноземних компаній, загальні інвестиції яких становили близько 600 млрд доларів. Втрачено близько 5 млн робочих місць.

"У Росії ще є величезні запаси традиційної зброї та боєприпасів, - каже "Апострофу" екс-міністр інфраструктури України Володимир Омелян. - Однак за відсутності імпорту виникли значні проблеми з виробництвом сучасної зброї. Зрештою, широко розрекламований танк "Армата" ми на полі бою так і не побачили. Певно, за деякими позиціями (високоточна зброя, навігаційне обладнання) виробництво взагалі зупиниться".

Також знижується життєвий рівень майже всіх верств населення. За даними "Сбербанку", загальний обсяг споживчих витрат у Росії скоротився на 20% порівняно з минулим роком, що говорить про те, що більшість домогосподарств втратили значну частину своїх можливостей і змушені заощаджувати на найнеобхіднішому.

Російські багатії теж зазнають втрат і намагаються врятувати свої статки. Втеча капіталу із країни різко прискорилася. У четвертому кварталі 2021 року з Росії було виведено 20 млрд доларів, а в першому кварталі 2022 року - вже 70 млрд доларів.

Держфінанси Росії також тріщать по швах. Із 650 млрд доларів золотовалютних резервів, які були у Росії на момент вторгнення, близько 300 сьогодні заарештовано в рамках санкцій. А те, що залишилося, за чотири місяці скоротилося на 75 млрд. Тож якщо надалі справа піде таким же темпом, через два роки у Росії не залишиться жодних резервів.

Більше читайте на сайті "Апостроф": Не час давити на гальма: як працюють санкції проти економіки Росії