RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Новий удар по Миколаєву та "бавовна" у Криму: хроніка війни 10 серпня

Почалася 168-та доба повномасштабного вторгнення російських окупантів до України. Росіяни з 24 лютого втратили вже понад 42 особи та тисячі одиниць військової техніки. ЗСУ продовжують завдавати влучних ударів по військових об'єктах російської армії. Вчора, 9 серпня, пролунала серія потужних вибухів в окупованому Криму на військовому аеродромі поблизу селища Новофедорівка. Видання The New York Times з посиланням на високопоставленого українського чиновника повідомило пізніше, що за вибухами на аеродромі стоїть Україна.

У ніч на 10 серпня рашисти вкотре вдарили по Миколаєву.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 9 серпня


23:55 Британія передасть Україні три додаткові системи залпового вогню M270 та снаряди до них. Як сказав міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес, ця високоточна зброя вже допомагає Україні.

22:50 На пивзаводі в Калінінському районі окупованого Донецька стався влучний удар по ворожому складу боєприпасів.

22:40 У мережі з'явилися фото знищеної авіабази окупантів у Новофедорівці під Саками в окупованому Криму. Порівняння знімків до і після вибухів показує, що тільки в капонірах було спалено 8 бойових літаків, не рахуючи стояли біля злітної смуги.

22:30 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 168-го дня протистояння російському вторгненню.

"ЗСУ, розвідка та правоохоронні органи не залишать без відповіді сьогоднішні російські обстріли Дніпропетровщини. Цей черговий прояв російського терору, як і удари по Миколаєву та Харкову, укотре доводить, що потрібно збільшувати військову допомогу Україні. Що потужнішою буде наша зброя і що більшою буде дальність її застосування, то швидше закінчиться ця жорстока війна.

Що більше буде втрат в окупантів, то швидше ми зможемо звільнити нашу землю й гарантувати безпеку України. Якщо майже 43 тисячі загиблих російських солдатів не переконують російське керівництво, що їм треба шукати, як вийти з війни, значить, потрібно більше боротися, потрібно більше результатів. Щоб переконати", - заявив глава української держави.

22:05 В окупованому Мелітополі пролунав вибух неподалік орківського псевдо-МРЕО. Кому до цього партизани принесли квиток на концентр Кобзона?

21:40 У Росії вважають, що війна в Україні пройшла "точку неповернення" і швидке завершення конфлікту зараз неможливе, заявив голова комітету Держдуми РФ у міжнародних справах Леонід Слуцький.

20:55 Російські пропагандисти показали наслідки високоточних ударів ЗСУ по Каховській дамбі. Вони випадково засвітили знищену там російську військову техніку, яку було ідентифіковано волонтерами InformNapalm.

Були зруйновані, як мінімум, станція супутникового зв'язку Р-439-МД2 та п'ять автомобілів на базі КамАЗ.

20:40 Закордонні кредитори України підтримали її прохання про дворічне заморожування платежів за міжнародними облігаціями на суму майже 20 мільярдів доларів. Цей крок дозволить країні, що роздирається війною, уникнути дефолту, повідомляє Reuters.

20:07 У результаті обстрілу Бахмута на Донеччині з РСЗВ "Ураган" окупанти вбили семеро мирних жителів, ще шестеро - отримали поранення, повідомляє Офіс генпрокурора.

20:00 Німеччина передала Україні ще чотири зенітні установки Gepard. Також німці передали 13 броньованих автомобілів – три евакуаційні машини та десять HMMWV.

19:45 Росіяни досі не можуть вийти на адмінкордони Луганщини, каже глава ОВА Сергій Гайдай. За його словами, рашисти втомилися після боїв у Сєвєродонецьку та Лисичанську, перегруповуються. В атаки зараз здебільшого кидають приватні військові компанії.

19:27 З метою покращення тактичного положення окупанти вели штурмові дії в районах населених пунктів Уди, Петрівка та Гусарівка. Українські воїни завдали загарбникам значних втрат та змусили тікати назад, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:10 На Слов’янському напрямку біля Великої Комишувахи окупанти намагалися прорвати оборону наших військ, успіху не мали, відійшли.

18:56 На Бахмутському напрямку ворог наступальними та штурмовими діями намагався просунутися біля Бахмута, Кодеми, Спірного, Яковлівки та Соледара, успіху не мав, відійшов.

18:45 Ворог вів наступальні дії у напрямках Авдіївки та Пісків, отримав гідну відсіч та відійшов.

18:30 Під час ворожого нальоту на Запорізькому напрямку боєць Нацгвардії здійснив пуск ракети з ПЗРК "Ігла" по літаку Су-25.

Після враження цілі за лісосмугою відбувся вибух. Падіння ворожого літака на окупованій території було підтверджено. Ціль знищена.

18:05 Україна повернула понад 500 тіл загиблих захисників, які перебували у списках зниклих безвісти, повідомив уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

17:40 Після вибухів на аеродромі в Новофедорівці під Саками в окупованому Криму окупанти запустили в селищі радіопередвижку, яка транслює звернення до мирних жителів.

17:20 До Києва привезли тіла ще 16 захисників Маріуполя, повідомила патронатна служба "Азову", яка разом із поліцією, працівниками моргу та судмедекспертами і криміналістами проводить огляд і реєстрацію тіл.

17:10 В приміщенні Маріупольської філармонії окупанти та їхні підручні споруджують металеві клітки, які готують до судилища над полоненими "азовцями", котре має відбутися у вересні.

17:00 На територіях України, підконтрольних Росії, знаходиться понад 60% вугільних родовищ, 20% газових та понад 40% покладів металів. За підрахунками The Washington Post, це еквівалентно 12 трлн доларів.

16:45 У мережі з'явилося відео з моста на греблі Каховської ГЕС після ударів ЗСУ.

16:36 Після вибухів в Криму загинуло не менше 60 людей, та поранено не менше сотні. На відновлення роботи об'єкту знадобиться не менше року, пише представник МВС Антон Геращенко.

16:17 Так виглядає черга за водою у Маріуполі. Так виглядає колись квітуче місто, до якого прийшов "рускій мір".

16:07 США надаватиме Україні військове обладнання для захисту "скільки потрібно", заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту до Латвії.

16:05 Вибух, який чули вінничани о 15:30, пов‘язаний із підривними роботами на Писарівському кар'єрі. Він співпав із повітряною тривогою, повідомив голова Калинівської громади Василь Поліщук.

15:55 Вибухи на аеродромі під Саками в Криму було зустріто з тріумфуванням в Україні та жахом у Москві. Для Путіна, який назвав будівництво Кримського мосту "історичною місією", будь-яка така атака, швидше за все, буде нестерпним приниженням, пише Bloomberg.

15:41 У десятку областей України оголошено повітряну тривогу.

15:03 Данія відправить військових інструкторів до Великої Британії, аби допомогти в навчанні українських військових, а також запропонує навчати українських офіцерів на своїй території. Цього року на проєкт підтримки військової підготовки буде виділено 100 мільйонів данських крон (13,7 млн доларів).

14:58 Аксьонов заявив, що після вибухів у Новофедорівці введено режим надзвичайної ситуації муніципального масштабу. Він також повідомив, що власники пошкодженого житла отримають компенсацію від 10 до 100 тисяч рублів (від 6 до 60 тисяч грн), залежно від руйнувань. Розбір завалів має зайняти не більше десяти днів, а розпочнеться після оцінки збитків.

14:38 ЗСУ можуть перебити лінії електропередач на Запорізькій АЕС, якщо Росія почне відключати її від української енергосистеми.

"І, я думаю, це буде правильним рішенням з погляду України", - заявив голова "Енергоатому" Петро Котін.

14:30 ЗСУ завдали удару по мосту в районі Каховської ГЕС на території тимчасово окупованої Херсонської області. Наразі міст непридатний для використання.

13:55 Washington Post повідомляє з посиланням на неназваного представника українського уряду, що вибухи на аеродромі у Новофедорівці у Криму стали результатом операції українських спеціальних сил. Видання не уточнює, про який саме підрозділ йдеться, однак раніше західні ЗМІ писали про те, що українські Сили спеціальних операцій займаються організацією операцій у глибокому тилу російських військ, у тому числі на території Росії.

13:22 З 11 серпня на Донеччині починає діяти особливий режим в’їзду, виїзду та руху транспортних засобів. Особливий режим передбачатиме дві головні умови:

  • заборонено бездозвільне вивезення з Донеччини спеціальної техніки, яка може бути використана для потреб оборони (екскаваторів, тягачів, тралів тощо);
  • триває заборона на в’їзд та переміщення по Донецькій області транспорту, що перевозить з метою реалізації алкогольні напої та речовин на спиртовій основі (окрім ліків та дезінфекційних засобів).

13:18 Співзасновник шведської ланки Amnesty International Пер Вестберг оголосив що йде з організації через незгоду зі звітом про Збройні сили України. Він належав до організації майже шістдесят років.

12:52 Війська РФ будуть намагатися наступати на двох напрямках на півдні.

"Якщо в них вдасться хоча би на одному з напрямків прорватися, то вони будуть перекидати туди решту сил і робити його пріоритетним", – заявив екскерівник оборони Миколаївської області, генерал-майор Дмитро Марченко.

12:35 У Мелітополі партизани підірвали штаб путінської "Єдиної Росії". Там готувалися до проведення "референдуму".

12:17 Мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що у місті українські партизани "відкрили полювання" на організаторів псевдореферендуму у Запорізькій області:

"Вже оголошено полювання на всіх причетних до організації псевдореферендуму на території тимчасово окупованої Запорізької області. Сили спротиву не спостерігатимуть мовчки, а діятимуть і робитимуть усе, щоб не допустити цього шабашу".

11:57 Понад 1066 дітей загинули та постраждали внаслідок збройної агресії РФ в Україні. Станом на ранок 10 серпня загинули 361 дитина та постраждали понад 705 дітей.

11:44 Російський окупант у Херсонській області жаліється, що немає ротації та постійні обстріли зі сторони ЗСУ.

11:26 У Маріуполі проводять приховану мобілізацію. Жителі почали отримувати смс з нібито пропозицією роботи у "новому підрозділі". Насправді людей просто збирають та відправляють "гарматним мʼясом" на фронт. Як це робили у Донецьку.

10:45 Внаслідок вибуху на авіабазі поблизу Саків у тимчасово окупованому Криму знищені дев'ять російських літаків. Про це інформує Командування повітряних сил ЗСУ.

10:22 В черговий раз під обстріл потрапило Галицинівське лісове урочище на Миколаївщині. Пожежу ліквідовано на площі 15 га.

10:18 93-тя ОМБр Холодний Яр знищує загарбників у Харківській області

09:42 Близько 01:40 ворог обстріляв Миколаїв реактивними снарядами РСЗВ "Смерч". За попередньою інформацією трьох людей поранено. Серед них 13-річна дівчинка. Внаслідок обстрілів пошкоджено житлові будинки. Також влучання були по території підприємства, складських приміщеннях та автобазі.

09:32 Кількість жертв від нічного обстрілу Марганця збільшилась до 13 осіб - у лікарні померли двоє поранених, за життя яких боролись медики.

08:58 За добу "демілітаризовано" 9 російських літаків.

08:46 Внаслідок обстрілів у Циркунах Харківського району протягом 9 серпня спалахнули 16 пожеж.

08:39 Глава Пентагону Ллойд Остін прилетів до Риги для обговорення військової допомоги Україні.

08:26 На аеродромі Саки поблизу Новофедорівки, де вчора лунали вибухи, було розгорнуто 43-й окремий авіаполк Чорноморського флоту РФ. У тому числі: 13 Cу-30СМ, 12 Су-24М/Р, 6 Мі-8, а також Су-27, МіГ-29 та Іл-76.

08:23 Тероборона у зв'язку з загрозою вторгнення замінувала прилеглу до Білорусі місцевість у Волинській області.

08:04 Крим, Саки, стадіон "Авангард". 9 серпня.

08:02 У Нікопольському районі на Дніпропетровщині загинули 11 людей, 13 — поранені. Російські війська випустили по району 80 реактивних снарядів.

07:41 Цієї ночі, за попередньою інформацією, захисники Запорізького краю збили дві ворожі ракети.

07:22 Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Харківському напрямку ворог вів наступальні бої у напрямку Ветеринарне – Уди, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов. Тривають бойові дії на напрямку Байрак – Гусарівка.
  • На Бахмутському напрямку ворог здійснив спроби ведення штурмових дій на напрямках Новолуганське – Спірне, Володимирівка – Яковлівка, Стряпівка – Соледар. Успіху не мав, відійшов.
  • Противник намагається відновити наступ на напрямку Донецьк – Піски, бойові дії тривають. Ворог вів наступ в напрямках Мінеральне – Авдіївка та Спартак – Авдіївка. Успіху не мав, зазнав втрат та відійшов.
  • В акваторії Чорного моря в готовності до застосування високоточної зброї перебувають два носії крилатих ракет морського базування типу "Калібр".

06:57 Росія не звинувачує Україну в ударах по аеродрому Саки в Новофедорівці в Криму, бо це б підтвердило неефективність російських систем ППО. Так відбулося з потопленням російського крейсера Москва. Про це пише американський Інститут дослідження війни.

"Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію випадкової пожежі, але не виключає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару", — йдеться в повідомленні.

06:55 Карти бойових дій.

06:50 Вранці у Запоріжжі та області знову було гучно. Місцеві повідомляють, що близько 4 ранку чули понад 10 вибухів. Голова Кушугумської громади повідомив, що в селі внаслідок обстрілу, який був близько 4 години ранку, пошкоджено багато будинків. Деякі повністю знищені.

06:50 Окупанти вночі завдали удару по Миколаєву.