RU  UA

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Події

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Києві попрощалися з азовцем "Хірургом", який загинув під час захисту Маріуполя: фото та відео

У неділю, 2 жовтня, попрощалися з 22-річним бійцем полку "Азов" Віталієм Харчуком з позивним "Хірург", який загинув у Маріуполі у березні, але тіло ідентифікували лише після ексгумації братської могили.

Про це повідомляє кореспондент "ТСН" з місця подій.

Читайте також: У Києві з'явиться меморіал героїв "Азовсталі": як він виглядатиме

З азовцем попрощалися на вулиці, який він виріс, всі його рідні та побратими. Матір українського героя розповіла, що зв'язок з ним зник 20 березня, після чого почалися пошуки її сина. Вона сподівалася, що він живий та знаходиться у полоні.

Його рота боронила Маріуполь і навіть коли вони не могли дістатись "Азовсталі", Харчук заспокоював рідних, не говорив, що там було справжнє пекло у той момент. У березні "Хірург" ліквідував три ворожі танки, його робота була "по місту". В останній бій довелося йти, коли його та товаришів по службі притиснули до моря.

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

"Був прорив з морського порту, і після цього бою з його роти практично всі лягли, їх дуже бомбардували", - пояснила матір азовця.

Згодом Україна повернула 43 тіла оборонців Маріуполя, але більшість тіл не ідентифікували, поховавши в Дніпрі у братській могилі.

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

"У серпні ми знайшли його тіло в Дніпрі, впізнали його за татуюванням... Я знала, що він піде, він за характером такий, дуже бойовий, він ніколи ховатись не буде. У нього оголене відчуття справедливості було", - згадує мама бійця.

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Письменник Сергій Чирков, який живе у сусідньому з Харчуком будинку, на своїй сторінці у Facebook написав, що останнім часом герой України жартував з мамою, питався, чи готова вона стати бабусею, що хотів би мати троє дітей.

"Його привезли до будинку, де живе кохана. У закритій труні. Взяли недвижного на плечі. Сто метрів центральною вулицею Татарки – якою бігав. Повз школу, де навчався. Зо два десятки кроків провулком. Кілька – вздовж будинку, в якому виріс", - зазначив Чирков.

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Фото: facebook.com/Сергій Чирков

Нагадаємо, військовослужбовці Збройних сил України мають право на різні соціальні гарантії. Також певні виплати та пільги передбачені для їхніх сімей. Зокрема, держава має відшкодовувати витрати на поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій.