RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Лідер "Йоббіка" заявив про загрози через співпрацю з "Росатомом" і закликає ввести санкції

Співпраця з російським концерном "Росатом" становить серйозну загрозу для безпеки Угорщини і неприйнятна з моральної точки зору. Щодо "Росатому" мають бути введені санкції ЄС, а співпраця Угорщини з "Росатомом" у рамках будівництва енергоблоку АЕС "Пакш" має бути зупинена.

Про це у коментарі Guildhall заявив депутат Європейського парламенту від Угорщини, президент праворадикальної партії "Йоббік" Мартон Дьондьоші.

"Це необхідно (ввести санкції проти "Росатому" і заморозити проекти компанії в ЄС), оскільки "Росатом" є частиною російської військової промисловості - сектора, щодо якого ЄС хоче ввести санкції", - заявив політик.

"Оскільки ви згадали про угоду щодо АЕС "Пакш" в Угорщині, дозвольте мені роз'яснити мою позицію як угорського депутата Європарламенту з цього питання. Планування розширення АЕС "Пакш" (єдиної атомної станції Угорщини) розпочалося близько 10 років тому. З історичних причин нині діючий блок заводу був побудований російськими інженерами за технічного сприяння Росії в соціалістичні часи. У ті часи ми були ще задовго до війни – здавалося логічним рішення укрупнити завод тією самою російською технікою. Проте вже тоді я критикував угорський уряд за серйозну непрозорість контракту із "Росатомом", - розповів він.

"Тепер, через десять років, Росія веде війну проти України і відкрито погрожує Європейському Союзу. Тому ЄС вирішив запровадити санкції проти Росії та її військової промисловості. У зв'язку з цим я не бачу можливості подальшої співпраці Угорщини з "Росатомом" з двох основних причин. Перше — це питання політики та оборони: співпраця з такою компанією становить серйозну загрозу безпеці та неприйнятна з моральної точки зору. Другий момент - технічний: "Росатом" не може гарантувати реалізацію проекту без західних партнерів", - підсумував Мартон Дьондьоші.

Нагадаємо, в українському Центрі оборонних реформ опублікували дослідження згідно з результатами якого, крім участі в проектах цивільної ядерної енергетики, російський концерн "Росатом" є важливою складовою російського військово-промислового комплексу, зокрема, займається виробництвом та експлуатацією ядерної зброї.

Раніше, у Бундестазі депутат від партії "Союз 90/Зелені", голова Європейського комітету німецького парламенту Антон Хофрайтер закликав порушити питання санкцій щодо "Росатому".