RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Індіана Джонс міг би позаздрити: під пірамідою Хеопса знайшли таємну кімнату

Вченим вдалося підтвердити наявність таємної кімнати під найбільшою з-поміж єгипетських пірамід, Хеопса. Вона розташована під її північною стороною.

Про це повідомляє видання Express.

Читайте також: Археологи розкрили таємницю "плаваючої" піраміди в Єгипті, якій 4 тис. років: фото

Як зазначається, таємну кімнату виявили шляхом сканування мюонної радіографії космічними променями та використання ендоскопічної камери.

"Ця дивовижна знахідка ще раз підтверджує, що найбільша та найстаріша з усіх Пірамід Гізи все ще може розповісти свої таємниці", - зауважує видання.

За словами геофізика і професора з Технічного університету Мюнхена Крістіана Гроссе, виявлена кімната в піраміді - доволі великих розмірів, що робить її ще загадковішою.

Так, її ширина - близько 2,1 м, довжина - 9,1 м. Значення суттєво більші, ніж припускали раніше на основі сканування. Вчені вважають, що вона необхідна для зменшення тиску з розташованих нижче камер.

Подібні приміщення можна зустріти над похоронною кімнатою царя Хуфу, у піраміді в Мейдумі поблизу Каїра.

Враховуючи ймовірне призначення приміщення та відсутність будь-яких слідів чи ознак діяльності - у ній за 4,5 тисячі років не ступала жодна людська нога.

Про існування цієї кімнати дослідники підозрювали ще з 1962 року. Над входом до піраміди викладено камені у вигляді шестикутника для міцності структури та стійкості у приміщеннях, де є стелі. Цей факт і натякав на існування ще однієї прихованої кімнати.

Археологи розмістили ендоскопічну камеру між камінням ззовні. Коли потрапила всередину піраміди, вона опинилася в порожній прихованій кімнаті.

Вчені ще мають точно визначити призначення знайденого приміщення.

Нагадаємо, в коробці з-під сигар несподівано знайшли "загублений" артефакт з Великої піраміди Гізи. Сама коробка зберігалася в колекції шотландського музею.