RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Один із топ банків світу опинився на межі краху: що відомо

Міжнародний інвестиційний банк UBS Group AG запропонував купити за суму до 1 мільярда доларів конкуруючий швейцарський банк Credit Suisse, що фактично у десять разів дешевше його ринкової капіталізації.

Про це повідомляє телеканал "20 Minuten".

Відтік депозитів із цього швейцарського банку перевищив 10 млрд швейцарських франків на день. За останні три місяці 2022 року клієнти вилучили з групи 111 млрд франків.

Читайте також: "Банкопад" у США: чи буде криза та що чекає на Україну

Відтоки з банків призвели до значної втрати довіри до банківської системи. Тому регуляторам та швейцарській владі довелося втрутитися у цю ситуацію, надавши UBS гарантію на 9 мільярдів швейцарських франків на покриття збитків CS. Аналітики вважають, що об'єднання Credit Suisse з UBS Group AG - найкраще рішення для відновлення довіри.

У свою чергу, виконавчий директор Ethos Foundation Вінсент Кауфманн, як представник швейцарських пенсійних фондів, що володіють до 5% цих банків, заявив, що крок в обхід голосування акціонерів стосовно цієї угоди - "погане корпоративне управління".

"Я не можу повірити, що наші члени та акціонери UBS будуть раді цьому. Я ніколи не бачив таких заходів, це показує, наскільки погана ситуація", - зауважив він.

Варто зазначити, що падіння CS означало би непомірні проблеми для світової фінансової системи, тому що цей банк важливий як для банківської системи Швейцарії, так і ЄС та США. Credit Suisse має активи на понад пів трильйона доларів та має відношення до великої кількості фінустанов у світі, особливо в Європі.

Нагадаємо, в Україні фахівці оцінили рівень споживчої інфляції на початку 2023 року. Стверджують, що вона знижується другий місяць поспіль.

  • Вас також може зацікавити:

Ні годинників, ні сиру: чим небезпечні для Росії санкції Швейцарії

Україна отримає грант від Світового банку на $2,5 млрд: на що підуть гроші

Як захистити банківські картки від шахраїв: поради українцям