RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Знищення Каховської ГЕС вигідніше Росії - звіт ISW

Повне знищення Каховської ГЕС вигідніше Росії, ніж Україні, а заяви російських чиновників не витримують жодної критики.

Про це йдеться у свіжому звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Чергове занепокоєння та заклики до миру: Рада безпеки ООН провела екстрене засідання через теракт на Каховській ГЕС

У матеріалі зазначається, що аналітики на цей час не мають у своєму розпорядженні об'єктивних даних, хто саме підірвав ГЕС. Але баланс доказів, аргументації та громадської риторики вказують на те, що Росії було вигідно знищення об'єкта. У звіті ISW відкидає версію, озвучену спікером Кремля Дмитром Пєсковим. Він стверджував, що українці підірвали греблю, тому що ЗСУ "не досягають своїх цілей" у контрнаступі.

" Це пояснення малоймовірне, оскільки українські сили ще не проводили широкомасштабних наступальних операцій ", - йдеться у повідомленні.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що українські сили влаштували потоп, щоби можна було свої війська з правого берега Дніпра перекинути на схід, не побоюючись, що росіяни скористаються цим для нової спроби окупації Херсона.

"Це пояснення також неправдоподібне, оскільки обмежені російські сили на східному (лівому) березі річки не становлять суттєвої загрози для західного (правого) берега, для захисту від якої були б потрібні великі українські сили", - зазначають в ISW.

Більше того, аналітики Інституту вважають, що "росіяни більше зацікавлені у затопленні територій по гирлу Дніпра", ніж українці, незважаючи навіть на побічні збитки для власних оборонних позицій.

"Росія може використати потоп, щоб розширити гирло річки Дніпро і ускладнити спроби контрнаступу ЗСУ через і без того складний водний об'єкт. Російські джерела висловили сильне і недвозначне занепокоєння можливістю того, що Україна готується перейти річку і контратакувати на східному березі Херсонської області", - йдеться у повідомленні. у зведенні ISW.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що на Херсонщині люди ночували на дахах будинків, і вода продовжує прибувати.

Вас також може зацікавити:

У мережі назвали імена окупантів, які влаштували теракт на Каховській ГЕС

Нова Каховка йде під воду: з'явилися нові відео з окупованого міста

Чи вплине підрив Каховської ГЕС на плани ЗСУ: експерт пояснив військове значення теракту