RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Оновлення даних у ТЦК з 18 травня: чи зможуть забрати в ухилянтів квартиру та авто

Після набрання чинності новим законодавством про мобілізацію, неявка до ТЦК може стати приводом для арешту та подальшого продажу з аукціону майна ухилянта.

Про це пише ТСН.ua.

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

"Якщо військовозобов'язаний сплатив штраф, але не оновив свої дані, то все одно він перебуватиме у розшуку і буде обмежений у праві керуванням транспортом", - розповів адвокат Микола Максимов.

За його словами, не виключено, що у разі несплати штрафу державні виконавці можуть заарештувати банківські рахунки, картки.

"Швидше за все, стягуватимуть із заробітної плати. Щоб заарештувати та продати авто чи єдине житло, думаю, що до такого не дійде. Якщо на рахунках людини не буде необхідних коштів, то може бути відібрано житло. Окрім тих випадків, коли це єдине житло. Єдине житло можна конфіскувати, якщо сума боргу більша за 200 тис. грн", - уточнив Максимов.

"Згідно із законодавством, обов'язок оновити дані все одно не зникає. Закон набирає чинності 18 травня. Якщо військовозобов'язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом шляхом звернення до суду, штраф", - сказав адвокат, партнер адвокатського об'єднання "Smartsolutions" Олександр Папуця.

Він додав, що неоновлення даних - це продовження порушення навіть при сплаті штрафу.

"Якщо буде відкрито виконавче провадження, то насамперед виконавець може накласти обмеження на рахунки. Якщо коштів буде достатньо, то до майна справа може не дійти. Якщо немає рахунків, то виконавець вільний накладати обмеження на виявлене рухоме та нерухоме майно", відповів він на запитання, чи можуть державні органи заарештувати майно у разі несплати штрафу. Те, на що державні виконавці хочуть накласти арешт. має бути пропорційним із сумою штрафу. Штраф не пропорційний вартості квартири. Зазвичай заарештовують рахунки для того, щоб стягнути кошти, що надходять. Це першочергові дії виконавця. У законі прописано, що виконавцем мають вживати таких заходів, які пропорційні", - розповіла голова одного із судів.

За словами судді, не виключено, що державні виконавці для стягнення штрафу можуть прийти описати майно, що перебуває в житлі боржника.

"Мова може йти про такі ліквідні речі як телевізор, меблі та інше", - зазначила суддя.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроекті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроекти

В Україні триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року - повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.