RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

АМКУ досліджує змову під час продажу "Геройське ДПП", в якій підозрюється "слуга народу" Ковальов - активісти

Південне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало дослідження щодо дотримання законодавства під час продажу майна ДП "Геройське дослідно-промислове підприємство" (м. Гола Пристань, Херсонщина).

Про це у відомстві відповіли на скаргу ГО "Громадська ініціатива дій (ГІД)", пишуть "Українські новини".

Заявник оприлюднив листи, де наводяться факти, які, на їх думку, свідчать "про узгодженість дій під час участі в аукціонах, що призвело до унеможливлення реальної конкуренції під час проведення аукціону". Зокрема, у скарзі йдеться про зв’язки щонайменше 5 фірм між собою (через засновників та керівників) та з нардепом від партії "Слуга народу" Олексієм Ковальовим, його матір'ю Наталією Ковальовою, директором згаданого ДП Дмитром Бухтріяровим. За результатами аукціону від 9 грудня 2021 переможцем визнано ТОВ "ГРИН-ГРУП" (44269437), яке запропонувало найвищу цінову пропозицію за лот у сумі 44 040 000 грн, а ТОВ "ВЕГА-Х" (42613552) на 3 грн менше.

"До 04.11.2021 керівником ТОВ "ГРИН-ГРУП" був Сергій Маркін, який до 30.11.2020 був також директором ТОВ "ВЕГА-Х. Зараз директором ТОВ "Вега-Х" є Денис Дорофєєв, який також є засновником та керівником декількох агрокомпаній, зокрема, Херсонського ПП "Агро стар", яке заснував депутат Голопристанської міськради від "СН" Володимир Трухан. Останній також є засновником ПП "ЛК-АГРО", в якій на час виборів-2019 директором та бенефіціарним власником був Олексій Ковальов, тепер народний депутат від партії "Слуга народу". Також однією із засновників до 28.08.2021 була мати нардепа Наталія Ковальова. Саме ця фірма і виграла попередній аукціон, але відмовилася підписувати договір", - зазначає ГО "ГІД".

Активісти вказали на можливу співпрацю між учасниками торгів під час першого аукціону: "Узгодженість дій між учасниками прослідковувалася і під час першого електронного аукціону 22.10.2021. Тоді ПП "ЛК-АГРО" (42336087) запропонувала найвищу ціну в 45 000 0000 грн, що на 1 грн більше, аніж ТОВ "НЕОН ЛТД" (42183416)".

Зокрема, уповноваженою особою та засновником ТОВ "НЕОН ЛТД" значиться Денис Дорофеєв: "Згідно з інформацією, повідомленою ГО "Громадська ініціатива дій (ГІД)", Відділенням на підставі та у відповідності із визначеними законодавством про захист економічної конкуренції повноваженнями за власною ініціативою розпочаті дослідження на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції", - йдеться у документі.

Відділення АМКУ запевняє, що "у разі виявлення в діях ТОВ "Грин-Груп", ТОВ "Вега-Х", ТОВ "Інвестальфа Лтд" та ПП "ЛК-Агро", ТОВ "Неон Лтд" ознак порушень, передбачених п. 1 ст. 50, п. 4 частини другої ст. 6 Закону України "Про захист економічної конкуренції", будуть вжиті відповідні заходи, передбачені чинним законодавством".

За офіційними даними парламентар від "Слуга народу" Олексій Ковальов наприкінці минулого року став власником "4 каналу", який отримав в подарунок від батьків. Під санкції РНБО потрапила ТОВ НВП "Органік систем", з формулюванням як компанія, яка пов’язана із контрабандою. Очолював компанію з 26 листопада 2019 по 7 липня 2020 депутат Голопристанської міськради від "Слуги народа" Володимир Трухан. Компанія в судовому порядку намагається скасувати Указ президента щодо внесення у санкційний список.