RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Націоналізація "Укрнафти" пройшла з ознаками рейдерства - юрист

Націоналізація "Укрнафти" могла пройти не просто з порушенням закону, а й з ознаками рейдерства.

На це звернув увагу юрист, політичний оглядач Михайло Шнайдер, пишуть "Українські новини". Він вказав на розслідування, яке було опубліковано напередодні.

"Націоналізацію "Укрнафти" провели, м'яко кажучи, не зовсім законно… Це дуже схоже на рейдерську схему", - пише Шнайдер. За його словами, була організована "оборудка, ініціатором якої виступив керівник Укрнафти й Укртатнафти - Сергій Корецький".

"Схему під їхнім керівництвом проводили за допомогою заступника голови податкової служби Євгенія Сокура, який анулював ліцензію Укртатнафти на виробництво пального. А причиною названо... прострочений платіж у 780 ГРИВЕНЬ. Вдумайтеся в це. Через 780 гривень - зупиняється останній виробник пального в Україні, під час війни", - пише Шнайдер, уточнюючи, що "у цій схемі були задіяні кадри з ДФС, а допомагав їм Руслан Магомедов з комісії по цінним паперам та фондовим ринкам, який перевищивши повноваження, змінив правила гри, аби дозволити "переоформити" Укрнафту та Укртатнафту якомога швидше".

В рамках "націоналізації" колишніх менеджерів "Укрнафти" звинуватили у відмові поставляти паливо військовим. Однак журналісти знайшли три протоколи засідання керівництва компанії, які розпоряджались безкоштовно надавати пальне військовим та волонтерам.

"Всього з початку війни надали понад 54 тисячі тонн пального! І продовжували аж до так званої "націоналізації". Відповідних розпоряджень Правління компанії про допомогу армії та волонтерам, кажуть експерти ринку, десятки, але Сергій Корецький приховує всі ці факти", - говориться у розслідуванні. Доказів саботажу поставок пального для війська не було наведено навіть після "націоналізації". У розслідуванні йдеться, що напередодні "націоналізації" Комісія з цінних паперів раптово змінила "правила гри" - аби дозволити "переоформити" Укрнафту якомога швидше. "Затвердив" це Магомедов, який є радником в Офісі президента. Експерти вважають, що Магомедов перевищив повноваження.

Окремо журналісти звертають увагу, що з приходом Корецького, окрім зарплати в 3 млн гривень щомісяця, він загнав підприємство у борги. Наявність боргів попередній менеджмент відкидає. Тим часом активи компанії продаються конкуренту - WOG, вихідцем з якої є Корецький.