RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Раду закликали проголосувати за "зелені" аукціони

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук закликав депутатів підтримати законопроект № 8449, який вводить в Україні європейську модель зелених аукціонів.

Про це він заявив в коментарі "Апострофу".

"Законопроект дасть можливість вже з 2020 року запустити ці ж аукціони. Проекти, які більше 10 мегават за сонцем, повинні йти на конкурс. І вигравати кращу ціну, яка, звичайно, буде йти на зниження. Мабуть, це буде система "Прозорро", як це принаймні закладено в законодавстві. Так само по вітряній енергетиці", - заявив він.

Савчук вважає, що законопроект є комплексним, посилить розвиток галузі відновлюваних джерел енергії та зробить її дешевшою. Це буде стимулювати вітчизняних і зарубіжних інвесторів.

"Розмовляючи відверто з нашими партнерами на кшталт IFC, або Європейським банком реконструкції та розвитку, а також українським Укргазбанком, вони кажуть, що якщо цей законопроект буде прийнятий, у них виникне більше бажання відкрити знову свої кредитні ресурси, яких сьогодні вже не вистачає для того, щоб цей ринок рухався далі ", - пояснив глава відомства.

Важливість прийняття законопроекту найближчим часом голова Держенергоефективності пояснює періодом передвиборчої нестабільності, в яку входить Україна.

"У випадку, якщо Верховна Рада в першому читанні проголосує (законопроект № 8449 № 8449- ред.) в цей четвер, це дасть нам можливість в період часткової турбулентності політичної вже вийти на перший квартал наступного року з деякими, можливо, змінами і доробками в другого читання. А далі вже, при впровадженні цього законодавства, справа буде за Кабінетом міністрів розробити підзаконну базу, провести два аукціони для того, щоб подивитися в 2019 році, як вони спрацюють. А потім вже мультиплікувати цей досвід в 2020 році в повноцінний систему аукціонів ", - зазначив Савчук.

На думку чиновника, прийняття законопроекту сприятиме вирішенню не тільки енергетичних, але і соціально-політичних проблем регіонів.

"Я б хотів також звернутися до всіх фракцій, які представляють сьогодні парламент. Чиста енергетика - це абсолютно аполітичне напрямок. Це той напрямок, який розвиває сьогодні економіку України, створює додаткові робочі місця, дає можливість мультиплікувати надходження до місцевих бюджетів. Кожна політична сила, яка сьогодні говорить про те, що ми повинні створювати нові робочі місця, щоб наші люди не виїжджали в Польщі, в Португалію, в Бельгію, а працювали тут, на цих проектах, я закликаю проголосувати за надзвичайно важливий для галузі законопроект ", - додав він.

Як повідомлялося, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449.

Законопроектом передбачено запровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 роки (після запуску нового ринку електроенергії), а пілотні аукціони відбудуться вже в 2019 році. Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на покупку електроенергії.

Як зазначили депутати, впровадження аукціонів дозволить знизити ціни на зелену електроенергію завдяки запуску механізму конкуренції. Зараз в Україні діють «зелені» тарифи, що стимулюють виробництво електроенергії з поновлюваних джерел в Україні. Вони встановлені в євро і діють на період до 2030 року.