RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

​Фирсов раскрыл новые факты в расследовании вывода денег Януковича

Колишній народний депутат, лідер партії "Альтернатива" Єгор Фірсов розповів про нові схеми виведення великих коштів оточенням Януковича.

За його словами, корупційні гроші на банківський рахунок зазвичай не виводять, а вивозити великі суми готівкою також не представлялося можливим.

"Очевидно, що зберігав свої награбовані скарби Янукович ще і якось інакше. Як саме? Факти, згадані в відкритих джерелах, свідчать, що з великою часткою ймовірності це могли бути облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). У такій ситуації вони дійсно були оптимальним інструментом для заощадження незаконно нажитих мільярдів", - пише Фірсов в своїй статті для Дзеркала тижня.

"Держбанк укладав контракт на продаж ОВДП, а інший держбанк, як правило, через день-два купував таку саму кількість ОВДП. Між собою вони не укладали жодних контрактів, а залучали посередників, зокрема компанії ОТП, ICU і таку собі компанію-торговця "Фондовий актив". Ці компанії проводили між собою низку угод. Проводячи ці угоди, вони штучно завищували вартість цінних паперів перед їх подальшим продажем іншому банку. Різниця, за якою держбанки купували і продавали ЦП, осідала в посередників, переважно в компанії "Фондовий актив". Як випливає з документів, тільки з 7 червня 2012 р. по 13 липня 2012-го з "Ощадбанку" та "Укргазбанку" таким чином було виведено 120—180 млн грн", - пояснює схему екс-нардеп.

При цьому Фірсов додав, що компанія "Фондовий актив" пов'язана з добре знайомою тепер українцям компанією ICU (Інвестиційний капітал України). "Її, в свою чергу, пов'язують з Петром Порошенком. До речі, за підсумками 2012 року ICU стала лідером за кількістю угод з ОВДП. Її частка склала 10,29%. На другому місці опинився Сбербанк Росії", - підкреслив Фірсов.