RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Буде катастрофа: експерти пояснили, чим обернеться для України зрив домовленостей з МВФ

Без коштів МВФ Україна зможе обходитися максимум півроку. У гіршому випадку економіку України очікує дефолт.

У цьому переконані опитані "Апострофом" експерти.

За словами глави Комітету економістів України Андрія Новака, відмова від співпраці з МВФ викличе ситуацію, схожу на кризу 2014-2015 років, і найгірший варіант, який, на жаль, не виключений - це дефолт.

"На сьогодні Україна не може собі дозволити відмовитися від співпраці з МВФ, оскільки в найближчі три роки у нас пік боргових виплат. Без перекредитування з боку фонду силами тільки державного бюджету ми не зможе в повному обсязі обслуговувати ці боргові зобов'язання. Якщо співпрацю з фондом буде призупинено, можна очікувати обвалу курсу гривні, що спричинить за собою сплеск інфляції. Через це впаде рівень доходу українців ", - прогнозує експерт.

Схожі побоювання висловив і фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

"Якщо програми МВФ не буде (після закінчення максимум, півроку), ми почнемо швидко бігти в сторону дефолту з усіма наслідками, що випливають звідси - зараз гривня зміцнюється, а тут вона перестане зміцнюватися, а потім почне летіти в тартарари", - вважає він.

Особливо складною буде ситуація в тому випадку, якщо внутрішній український дефолт накладеться на світову фінансову кризу, яку пророкують останнім часом все наполегливіше.

Відновлення співпраці з МВФ дозволить не тільки уникнути катастрофи, але й підтвердить, що Зеленський не є маріонеткою олігарха Ігоря Коломойського, який висловлював думку про те, що дефолт стане благом для України.

Читайте більше в матеріалі "Апострофа": Чи буде дефолт: Україна зайшла в глухий кут у переговорах щодо життєво-важливого кредиту.