RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україні введуть накопичувальні пенсії: скільки доведеться "віддавати" і на які виплати розраховувати

В Україні введуть систему накопичувальних пенсій.

"Апостроф" розібрався, скільки треба збирати і які виплати очікуються на пенсії.

Накопичувальна пенсія

За такою системою живуть в США і Європі. Там люди самі збирають на свою пенсію, відкладаючи гроші в спеціальний фонд ще в молодості. Тому літні люди можуть собі дозволити комфортне життя у віці. Вони не залежать від дітей і здатні себе забезпечити.

Наприклад, в Польщі діють кілька пенсійних систем. Перша - найпоширеніша - загальна система. Працівники та роботодавці роблять щомісячні внески, які складають 19,52% від доходу працівника. Суму розбивають на рівні частини, які платить працівник і роботодавець. Внески для накопичення пенсії необхідно робити 20-25 років. Крім того, у поляків є можливість брати участь в програмах приватних пенсійних фондів.

Для українців така практика нова. Пенсіями людей похилого віку забезпечує держава, відраховує гроші з зарплат. Тому багато хто не замислюється про накопичення, тим більше на початку кар'єри.

Коли варто починати збирати

Чим раніше почати - тим менше грошей в місяць доведеться відкладати. Експерти рекомендують відкладати певну суму щомісяця з 25-30 років. Тоді до пенсійного віку накопичитися капітал, який і буде пенсією.

Внески за системою накопичувальної пенсії

Після прийняття законопроекту №2683 "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" українцям доведеться платити щомісячний внесок 1% від доходу на свій накопичувальний рахунок для "другої" пенсії. У той же час роботодавці платитимуть 2% від розміру заробітної плати працівників.

Як будуть отримувати виплати

При досягненні пенсійного віку в українців будуть три варіанти отримання виплат:

  • одноразова виплата 100% накопичень;
  • прискорені виплати: розбивка суми на щомісячні платежі протягом 5-10 років
  • довічне утримання. Це фіксовані щомісячні виплати.

Розмір виплат на пенсії

4% збір від середньої зарплати (що виплачує роботодавець) в Україні за 35 років дозволить накопичити близько 190 тисяч гривень. Припустимо, що людина вийде на пенсію в 60 років і проживе до 80. Тоді щомісяця вона зможе отримувати менше тисячі гривень.

Як повідомляв "Апостроф", українцям слід з молодості готуватися до пенсії, яка необхідна для проживання на старості.