RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

МВФ припинив співпрацю з Україною: названо найгірший сценарій

Міжнародний валютний фонд призупинив співпрацю з Україною.На думку фінансових аналітиків, ця пауза може затягнутися на тривалий час і загрожує Україні дефолтом за найбільш песимістичного сценарію розвитку ситуації.

Свій прогноз щодо загрози дефолту в Україні дали "Апострофу" фінансові експерти.

За словами Вадима Іосуба, відмова від співпраці з МВФ і, як наслідок, з іншими кредиторами, призведе до зниження рейтингів країни, збільшення вартості обслуговування держборгу, скорочення обсягів інвестицій, складнощів з покриттям дефіциту бюджету, зниження міжнародних резервів.

Якщо до кінця року співпраця з фондом не буде відновлена, можливі проблеми, пов'язані з дефіцитом бюджету, попереджає Сергій Фурса: "Це може призвести до того, що частина грошей буде братися з резервів Нацбанку, забиратися ліквідність у банків - тобто буде елемент емісії. Буде удар по економіці, удар по гривні".

За словами експерта, навіть якщо не відбудеться "обвалу в самий низ", валютний курс в разі реалізації такого сценарію цілком може дійти до рівня 30 гривень/долар.

Ну і, мабуть, найбільш "веселе". Однією з головних проблем стане погашення боргів. А нездатність виконувати зобов'язання по боргах, зокрема, поточні у вигляді виплати відсотків, як відомо, називається дефолтом.

ез зовнішнього кредитування питання дефолту країни відкрито", - говорить Максим Орищак. Щоправда, додає він, це, скоріше, перспектива вже наступного року. Від чого, взагалі-то, не легше.

Більше про те, що чекати Україні після припинення співпраці з МВФ, читайте в матеріалі "Апострофа": "Без МВФ: чи вистачить нам грошей дотягнути до літа?".