RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В Україні підскочать ціни на продукти: що і коли подорожчає

В Україні і світі продовжують зростати ціни на продукти харчування.

Про це повідомляє сайт "Сегодня".

Що вже подорожчало

Ціни зросли на овочі та фрукти. Це пов'язано з пізньою весною. Наприклад, ціна за редиску становить 45-50 гривень. Рік тому вона була меншою на 25-30%.

Також зросла вартість на м'ясо - курячі грудки, яловичину. За курячу тушку вже просять 63 грн за кг, а рік тому ціна була 52 грн за кг.

Вже дорожчає морська риба. Риба подорожчала менше, ніж м'ясо, в середньому з 78 до 83 грн/кг (6,4%).

Також зросла ціна борщового набору. Продукти нового врожаю подорожчали на 70-80%.

Що ще подорожчає

Найближчим часом помітно зростуть ціни на м'ясний асортимент (крім свинини).

"В Європі куряче філе коштує вдвічі дорожче, ніж в Україні. Тому нашим постачальникам набагато вигідніше обробляти тушки і експортувати охолоджені грудки в ближнє зарубіжжя. А в Україні ціна на них може підскочити до 130 грн/кг і більше", - розповів директора Асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

Також за словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзіна, яловичина продовжить дорожчати, не виключено, що першосортне теляче м'ясо незабаром буде коштувати 200 грн за кг.

Експерти підкреслюють, що за квітень-червень ціни виростуть менш ніж на 2%.

Що подешевшає

До літа не дорожчатиме свинина. А вартість сала буде меншою на 30-40% (60-80 грн). Це пов'язано з тим, що попит на нього в літню спеку падає.

На які продукти майбутні ціни невідомі

Експерти поки не готові називати вартість круп, цукру і хліба. Їх вартість буде зрозуміла через 3 місяці.

Чому дорожчають продукти

За даними експертів, є три причини: світове подорожчання продуктів, сезонний фактор і зниження обсягу пропозиції ряду товарів (м'ясо і морська риба).

Як повідомляв "Апостроф", цього року великодній кошик подорожчав більш ніж на 15%. До Великодня залишилися лічені дні, так що це вдалий час перевірити, наскільки виросли або впали в ціні ті чи інші продукти. Інспектувати ціни в одному з магазинів столиці відправився журналіст Апостроф TV Олег Булах.