RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

З карток ПриватБанку зникають значні суми: що відбувається і як зберегти гроші

Не встигли українці забути скандал з подвійним списанням коштів з карток ПриватБанку, як найбільший вітчизняний банк потрапив у новий скандал.

Як повідомляє "Обозреватель", українці втрачають тисячі гривень з карт Привату. Гроші знімають нібито за розваги: рівними сумами і без будь-яких SMS з підтвердженням операцій.

У самому банку кажуть, що жертви обману могли самі прив'язати свої карти і не помітити цього.

Водночас українці, які постраждали від "схеми", стверджують, що ні в які онлайн-ігри вони ніколи не грали, а гроші у них списували в той час, коли вони спали.

Як списують гроші?

Для цієї "схеми" шахраям не потрібно зв'язуватися з власником карти і під різними приводами намагатися переконати їх озвучити особисті дані і повідомити код з SMS. Гроші списуються нібито під виглядом оплати розваг.

На сайті Мінфін українці теж скаржаться на списання коштів з карток.

У ніч на 6 липня одному з клієнтів банку прийшло характерне СМС від "Приват 24" про списання 1 долара нібито "на благодійність".

"Мене збентежив той факт, що я нічого не відправляв. Написав оператору в чаті, почали з'ясовувати і в цю хвилину відразу повідомлення від Приват про зняття грошей без будь-яких підтверджуючих кодів в СМС і дзвінків від Привату (один не пройшов, а другий на 1920 грн знято з карти). Відразу заблокував карту. І відразу ще 4 спроби зняти гроші (одночасно) ", - скаржиться клієнт.

"Вам хоч СМС-ка прийшла, ... навіть не повідомили, що у мене з карти вкрали майже 2 тис. доларів. Безпека? Ні, не чули. Беремо і робимо, і пофіг на всіх вас", - пише другий потерпілий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять способів розблокувати картку ПриватБанку

У ПриватБанку обіцяють допомогти, але посилаються на правила платіжних систем.

Банк у разі, якщо гроші списали неправомірно, може лише відправити запит в платіжну систему (найчастіше Visa або Mastercard), щоб зажадати повернення коштів. Але повернуть гроші тільки в тому випадку, якщо було порушено правило.

"А якщо це підписка, то пароль з підтвердженням операції приходити не повинен", - каже розповідає заступник голови "ЕМА" Алеся Данильченко.

А прес-секретар ПриватБанку Олег Серга пояснив: подібна проблема з'явилася тільки останнім часом. Найчастіше клієнти самі підписуються на преміум-акаунти, купують музику, фільми, доступ до видань, погоджуються жертвувати гроші. Далі списування відбувається регулярно, про нього забувають і згадують тільки в момент, коли гроші потрібні, але вони зникли.

Що робити, якщо пропали гроші з карти?

Передусім потрібно звернутися в банк. Це важливо зробити навіть в тому випадку, якщо фінансова установа вам відмовить. Крім того, варто написати заяву в поліцію.

Єдине, що потрібно пам'ятати - якщо ви самостійно передали персональні дані, озвучили пароль з SMS шахраям, повернути кошти буде практично неможливо. Якщо ж гроші зняли з вини прогалин у системі безпеки банку, ви маєте право законно вимагати компенсації від фінансової установи.

Нагадаємо, раніше Апостроф " назвав чотири основні причини, чому ПриватБанк блокує гроші на картці .