RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Тариф на світло знизять: хто оплатить "подарунок" для українців

З 1 жовтня в Україні знизиться ціна на електроенергію,з 1,68 грн до 1,44 грн / кВт-год. Однак "розплатитися" за це може бізнес, тому що місячні витрати виростуть через підвищення цін в магазинах.

Про це повідомляє UBR.

Більшу частину коштів повинен був подужати "Енергоатом", у якого вони б з'явилися за рахунок продажу ресурсу за ринковими цінами. Але оператор АЕС не продавав би електроенергію в опті дешевше 1,7 грн / кВт-год.

Експерти вважають, що для перекриття дефіциту коштів владі так чи інакше доведеться піти на подорожчання послуг для підприємств.

"З повітря гроші не беруться. Якщо ціна для населення падає, а виручка "Енергоатому" зростає, то хтось це повинен компенсувати. Я не бачив постанови ПСО, але, ймовірно, що гроші, яких бракує, доведеться брати у одного з учасників ринку, а він перекладе свої витрати на бізнес. Тому висока ймовірність, що комерційна ціна виросте. Компанії закладуть витрати, що зросли, у вартість товарів і послуг, за які заплатить споживач", - вважає експерт УІБ Андріан Прокіп.

Таким чином генеруючі компанії отримають більше грошей від промисловості, яка просубсидує низькі ціни електроенергії для населення.

Раніше ми писали, що за останні 25 років тарифи на світло виросли у 20 разів. Найменшим мінімальний тариф на електроенергію був у 1996-1997 роках - в міських населених пунктах він становив 8,3 копійки за кіловат-годину для домоволодінь, де не було кухонних електроплит та електрообігрівальних установок.