RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Як і скільки можна заощадити українцю на електроенергії: детальний розрахунок

Експерти радять максимально перейти на нічне споживання електроенергії та на ”розумні” лічильники. Це допоможе заощадити свої кошти на електроенергії.

Про це повідомляє “Українська енергетика”.

Багатотарифні лічильники

Їх застосування дозволяє:

  • суттєво знизити оплату за електроенергію,
  • економити паливо генеруючим компаніям,
  • організувати ефективний дистанційний контроль електроспоживання за рахунок смарт-систем та Автоматизованій системі комерційного обліку електричної енергії (АСКОЕ) зі зменшенням відповідних витрат для споживачів.

"Багатотарифним” лічильник називають, тому що ми розраховуємося за електроенергію за тарифами. А поняття “багатозонний” передбачає розуміння, що доба поділена на зони – піки і напівпіки, день і ніч”, – сказав директор ТОВ “Інженерно-технічний центр “Енергооблік” Олександр Степура.

Двоставкова система тарифікації

Двоставкова система тарифікації за електроенергію має на увазі розрахунок за день (7.00-23.00) і ніч (23.00-7.00). Нічний тариф менший за денний на 50%, тому для нарахувань застосовується коефіцієнт 0,5. Таким чином, використовування єлектроенергії у нічній час - зменшує витрати вдвічі.

Триставкова система тарифікації

Вона поділяється на ніч з коєфіцієнтом (К) 0,4 (23.00-7.00), пік з К - 1,5 (ранковий – 8.00-11.00, вечірній – 20.00-22.00) і напівпіки К - 1 (7.00-8.00; 11.00-20.00; 22.00-23.00). Таким чином, за пікові 5 годин доведеться платити в півтора рази дорожче, ніж за денні години. Тому ця система не вигідна, краще використовувати двоставкову.

За даними спеціалістів ДТЕК Київські електромережі, користуючись багатотарифним лічильником, це зекономіть від 15 до 25%, якщо рахувати день і ніч разом. Економія у нічний час може бути 50%. Тут діє правило: чим більше споживаєш – тим більш вигідно.

"Тобто сім’ї, які користуються бойлерами, електричними котлами, теплими підлогами, можуть суттєво економити, якщо вмикати ці прилади в нічний час. Якщо йдеться про приватний будинок, де є газова та електрична системи опалення, то вдень вигідно вмикати першу, а вночі – другу”, - сказав Степура.

Безкоштовне встановлення лічильника

Обленерго має свою вигоду з того, щоб встановити при обміні старого на новий багатотарифний лічильник.

"Такі прилади обліку мають багато функцій, зокрема: дистанційну передачу даних, можливість дистанційного відключення за несплату, можливість контролювати ваше споживання, перевищення встановлених за договором лімітів тощо”, – каже Степура.

У Києві, наприклад, ДТЕК Київські електромережі кожного року безкоштовно, за кошти інвестиційної програми компанії, обмінює лічильники. Але потрапити на заміну - ще та лотерея.

"І вона вигідна, насамперед, тим, хто її проводить – обленерго. Адже люди не знають, коли потраплять під таку “заміну” й тому купують прилади обліку за власні гроші. А це, безумовно, на руку обленерго", - розповів директор по взаємодії з клієнтами ДТЕК Київські електромережі Юрій Коломійчук.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Нові тарифи на газ і податкова амністія: що зміниться для українців з 1 вересня