RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Газовий ринок Європи лихоманить: як це може вдарити по Україні

Вартість газу в Європі щодня б'є рекорди. Частина блакитного палива в українських підземних сховищах може бути продана в країни ЄС. При цьому його вистачить для населення і виробників тепла.

Про це пише DW.

За словами глави "Бюро комплексного аналізу та прогнозів" Сергія Дяченка, дві третини споживаного Україною газу видобувається всередині країни.

"Тому ми ще не дуже відчули це європейське подорожчання. Але взимку, в разі сильних і тривалих морозів, теплоелектростанції досить скоро можуть спалити накопичене на складах вугілля і вимушено перейти на газ як резервне паливо", - сказав він.

Одночасно аналітик вважає, що дешевий газ, яким Україна раніше заповнила підземні сховища (ПСГ), збалансує ситуацію.

На початку осені запас блакитного палива в українських ПСГ склав 18 млрд кубометрів, що на 30 відсотків менше, ніж у 2020 році. 4,2 млрд кубометрів цього обсягу належить приватним компаніям, 3,3 млрд кубометрів з яких на 1 вересня зберігалися в режимі митного складу.

Директор з досліджень DiXi Grouр Роман Ніцович пояснив, що такий режим передбачає можливість реалізації в країнах Євросоюзу.

Він зазначив, що планові запаси зможуть задовольнити потреби населення і теплокомуненерго до кінця опалювального сезону. Одночасно Ніцович вважає, що істотна частина нашої економіки вже зараз може відчути дорожнечу газу.

В першу чергу постраждають виробники хімічної продукції, металу і цементу. Як наслідок подорожчає бетон і метал, що зачепить будівельну галузь.

У підсумку високі ціни на газ призведуть до стрибка інфляції в Україні.

Читайте також матеріал "Апострофа": Взимку українці платитимуть за газ близько 4000 на місяць - нардеп