RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

В Україні запрацювали нові правила переказу грошей: у яких випадках їх можуть заморозити

У п'ятницю, 27 листопада, в Україні по-новому будуть перевіряти грошові перекази. З цього дня набувають чинності нові правила обміну між банками та Держфінмоніторингом даними про грошові перекази громадян України.

Про це повідомило Міністерство фінансів.

Раніше фінустанови проводили фінансовий моніторинг на суми понад 400 тис. грн., і за потреби могли уточнювати у клієнта джерело походження грошей.

Затверджений документ регулює здебільшого інформаційну взаємодію суб'єктів первинного фінмоніторингу, куди також входять і банки, і Державної служби фінмоніторингу.

"Клієнти прямого відношення до цього обміну не мають, крім тих випадків, коли Держфінмоніторингу буде потрібна додаткова інформація від банку щодо операцій клієнта, і, можливо, банк запросить у клієнта додаткову інформацію. Але це відбувалося і раніше", - розповіла голова ради Незалежної асоціації. банків України (НАБУ) Олена Коробкова в інтерв'ю UBR.ua.

Стало відомо, з яких причин про транзакції доповять до Держфінмоніторингу:

  • порогові операції або спроба їх проведення (понад 400 тис. грн., або 30 тис. грн. для тих, хто надає послуги у сфері лотерей або азартних ігор);
  • підозрілі фінансові операції чи спробу їх проведення;
  • відмова від встановлення (підтримання) ділових відносин, проведення фінансової операції;
  • розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників клієнта, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб, фізосіб-підприємців та громадських формувань, та інформацією про кінцевих бенефіціарних власників, отриману суб'єктом у результаті проведення перевірки клієнта;
  • зупинення фінансових операцій;
  • зупинення видаткових фінансових операцій;
  • заморожування активів, пов'язаних з тероризмом та його фінансуванням, поширенням зброї масової поразки та її фінансуванням.

Раніше "Апостроф" писав, що серед перерахованих в документі Кабінету міністрів про рівень тіньової економіки в 2019-2020 ключових причин тінізації бізнесу немає згадки про репресивну систему оподаткування і бюрократичної моделі управління економічними процесами.