RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Дві категорії ФОПів звільнено від обов'язку встановлювати РРО: що зміниться з 1 січня

З Нового, 2022 року, дві категорії бізнесу можуть не встановлювати РРО. Натомість, ряд компаній зобов'язують вести розрахункові книги та книги обліку операцій.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

З 1 січня застосування звичайних чи програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) залишається необов'язковим для двох категорій бізнесу. Для інших - установка та їх використання є необхідною умовою для ведення підприємницької діяльності.

Винятком є ФОП – платники єдиного податку першої групи, а також другої-четвертої груп, які працюють на території села та не торгують підакцизними товарами.

Останнім дозволяється не використовувати РРО лише за таких умов:

  • річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році – 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;
  • така торгівля не проводитиметься в одному торговому об'єкті, де також продаються підакцизні товари;
  • такими ФОП не провадиться дистанційна торгівля, у тому числі через інтернет;
  • сільськими радами та радами об'єднаних територіальних громад не прийнято рішення щодо обов'язкового застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

Відповідна постанова Кабміну була прийнята 23 грудня.

Водночас обов'язковим використання розрахункових книг та книг обліку розрахункових операцій стало для хімчисток, страхових, туристичних та екскурсійних компаній.

"Для платників єдиного податку першої групи ведення обліку товарних запасів не є обов'язковим. У всіх інших випадках для платників єдиного податку другої-четвертої групи застосування РРО/ПРРО з 1 січня 2022 року стає обов'язковим", – кажуть у Мінфіні.

Раніше ми повідомляли, як платитимуть податки ФОП у 2022 році.