RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Податковий борг можуть стягнути без рішення суду: кому це загрожує

В Україні мають право стягнути податковий борг без відповідного рішення суду.

Про це повідомляє прес-служба управління Державної податкової служби України в Івано-Франківській області.

Це передбачають зміни до Податкового кодексу України – керівникові контролюючого органу або його заступнику надається право на прийняття рішення про стягнення коштів за рахунок погашення податкового боргу платника податків без звернення до суду.

Застосування позасудової процедури стягнення застосовуватиметься до податкового боргу, що виник у результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов'язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та мають бути самостійно сплачені платником або погашені за допомогою органу стягнення.

Рішення про стягнення боргу без вироку суду може бути прийняте у таких випадках:

  • якщо борг виник у результаті несплати самостійно задекларованих платником податків сум (без обмежень у сумі);
  • якщо борг не сплачується протягом 90 календарних днів, що випливають за останнім днем граничного строку сплати погодженого грошового зобов'язання;
  • за умови відсутності чи наявності у меншій сумі непогашеного зобов'язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково, або надмірно сплачених ним грошових зобов'язань, або бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

У той же час, стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, що виникло внаслідок несплати донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов'язань, здійснюється на підставі рішення суду.

Раніше в податковій службі розповіли, де саме мають бути встановлені платіжні термінали в обов'язковому порядку.