RU  UA

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Економіка проб'є нове дно: скільки коштуватиме Росії війна проти України

У зв'язку з війною, розпочатою Росією в Україні та санкціями з боку заходу щодо ворожої країни, економіка Росії валиться на очах, а до кінця року може досягти нового економічного дна.

Про це повідомляє рейтингове агентство Fitch Ratings.

Згідно з прогнозами агентства, поточний рік буде вкрай невизначеним в економічній сфері для Росії і реальне падіння ВВП залежатиме від тривалості війни в Україні та тривалості санкцій.

"Очікуване падіння можна порівняти з падінням під час кризи 1998 року і під час світової фінансової кризи", - йдеться в прес-релізі Fitch.

Аналітики агентства вважають, що високі ціни на нафту, витрати на ВПК та профіцит рахунку поточних операцій до війни можуть деякий час протримати економіку Росії на плаву, проте споживча інфляція в країні досягне 18% до кінця поточного року і становитиме 15% до кінця 2023 року.

Так, курс долара наприкінці 2022 року становитиме 135 рублів, наприкінці 2023 року – 130 рублів.

"Заморозка значної частини золотовалютних резервів ЦБ РФ, що досягли $640 млрд, не дає можливості скористатися цими активами для стабілізації курсу рубля та виконання зовнішніх зобов'язань" , - зазначається у прес-релізі.

Зазначається, що центробанк Росії відреагував на поточну подію різким підвищенням ключової ставки, яка зараз становить 20%. На думку аналітиків Fitch, є можливість подальших підвищень ставки, до 25% до кінця року. Після цього буде деяке пом'якшення, і ставка опуститься до 18% до кінця 2023 року.

"Ми очікуємо різкого посилення фінансових умов, оскільки банки важко справляються з величезним санкційним тиском. Іноземні інвестиції будуть знижуватися принаймні обмеження активності дедалі більшої кількості міжнародних компаній у Росії. Підвищена невизначеність, як очікується, сильно позначиться на внутрішніх інвестиціях. Ситуація погіршиться заходами, що вживає влада Росії стосовно заборони на експорт певної продукції, у той час як західні економіки також вводять заборони на імпорт низки товарів, і таке поєднання цілком може призвести до падіння обсягу торгівлі", - йдеться в повідомленні Fitch.

Раніше ми писали, що далі буде з рублем і коли пік ослаблення.