RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні помітно змінилася кількість безробітних під час війни: дані опитування

Кількість безробітних через три місяці війни в Україні скоротилася до 23% порівняно з 38%, які втратили роботу на момент повномасштабного російського вторгнення.

Читайте також: В Україні пом'якшили умови для отримання допомоги з безробіття

Про це свідчать результати п'ятої хвилі національного опитування під час війни, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research.

Сьогодні 59% українців мають роботу, тоді як на початку війни 38% опитаних констатували, що мають роботу, але не працюють.

Кількість респондентів, які мають роботу та працюючих, значно зросла за попередні 2,5 місяці (з 24% до 36%).

Поліпшується ситуація і серед працевлаштованих: їхня кількість за останній місяць зменшилася з 41% до 35%.

Високий рівень працевлаштованості відзначається у західному та центральному регіонах. Тут він досягає 70% та 58% відповідно. Поступово повертаються до роботи та мешканці Києва – станом на 23 травня 44% опитаних киян працюють.

"Повернення до роботи дуже важливе, адже праця дає людям сенс. Ці зміни також є маркером того, що суспільство поступово переходить від очікування швидкої перемоги та відкладання життя до адаптації до реальності", - прокоментувала засновниця та директор Gradus Research Євгенія Близнюк.

За словами соціологів, результати опитування частково можна пояснити тим, який відсоток мешканців певного регіону виїжджав зі свого місця проживання. Так, на заході України цей показник нижчий, трохи вищий у центральній частині країни. А оскільки до столиці також поступово повертаються кияни, то й у Києві кількість працюючих збільшується.

Зазначається, що зростає і відсоток громадян, які у разі загострення ситуації планують залишатися там, де перебувають (за місяць цей показник зріс із 41% до 53%). Про намір повернутися з-за кордону за першої нагоди повідомили 57% респондентів, а 19% ще не ухвалили рішення.

Раніше ми писали, як отримати статус безробітного через "Дію".