RU  UA

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Як змінилися страхові виплати з 1 січня: у ПФУ дали пояснення

Попри повномасштабне російське вторгнення в Україні продовжують виплачувати страхові виплати - з 1 січня виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме не Фонд соціального страхування України, а Пенсійний фонд України.

Про це повідомляє Міністерство соціальної політики України на Facebook-сторінці.

Читайте також: Виплата лікарняних під час війни: відповіді на п'ять популярних питань

Зазначається, що закон №2620 щодо запровадження нової організаційної моделі соціального страхування в Україні було ухвалено у вересні минулого року, а впроваджено з 1 січня 2023 року.

"Попри зміну органу, який здійснює страхові виплати, розмір цих виплат для громадян зберігається, а розмір деяких - навіть збільшується", - йдеться у повідомленні.

При цьому, держава зберігає всі виплати і забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю, а видатки за цим напрямом у 2023 році збільшено вдвічі порівняно з 2022 роком – до 3,3 млрд грн.

За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, реалізація такого рішення дозволить не тільки скоротити управлінський апарат, але й зменшити видатки на його утримання, що дуже важливо під час повномасштабної війни.

"Власне, першочерговою метою реформування системи соціального страхування є підвищення доступності та ефективності сервісу, забезпечення прозорості процесів. Наразі ми - на шляху до повної автоматизації та цифровізації нарахування страхових виплат", - прокоментувала вона.

За її словами, на сьогодні Пенсійний фонд володіє Державним реєстром застрахованих осіб, Електронним реєстром листків непрацездатності, тобто інформація, необхідна для нарахування лікарняних вже наявна у страховика. Саме це дозволить зробити процес нарахування більш зручним як для роботодавців, так і для заявників, оскільки послуга буде надаватися безпосередньо через особистий електронний кабінет страхувальника на Веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Раніше ми писали, що українці можуть докупити страховий стаж для пенсії.