RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Нові правила купівлі-продажу квартир у новобудовах: як змінилися вимоги

В Україні змінилися правила купівлі-продажу квартир в новобудові, аби ще більше захистити покупців від подвійних продажів. Забудовник не може продавати майбутні квартири до державної реєстрації всіх майбутніх об’єктів нерухомості та отримання всіх дозволів на будівництво.

Про це повідомила адвокатка Наталя Лісова на сайті волонтерського руху "Адвокати ЗСУ".

Читайте також: Право власності на нерухомість: як перевірити інформацію в онлайн-режимі

"Забудовник не має законного права на продаж майбутніх квартир до моменту державної реєстрації всіх майбутніх об’єктів нерухомості та отримання дозвільної документації на будівництво. Також така норма захищає покупців від подвійних продажів", - зазначила Лісова.

Відповідні правила змінились з набуттям чинності 10.10.2022 року Закону України "Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому".

За новим Законом, є такі законні способи купівлі фізособами нерухомості в новобудовах до того, як її введуть в експлуатацію:

  • укладення договору купівлі-продажу із замовником будівництва (фізична або юридична особа) або з девелопером будівництва (юридична особа);
  • укладення договору про участь у фонді фінансування будівництва з його управителем через фонди фінансування будівництва;
  • емісія цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється за допомогою передачі об’єкта або його частини житлового будівництва з умовою передачі об’єкта або його частини житлового будівництва відповідно до укладеного нотаріального договору між замовником будівництва та власником облігацій про резервування або бронювання об’єкта (частини) житлового будівництва;
  • залучення та управління коштами управителем фонду операцій з нерухомістю.

За словами юристки, замовник будівництва має право на перше відчуження майбутнього об’єкта нерухомості тільки з моменту держреєстрації за замовником будівництва спеціального майнового права на такий об’єкт нерухомості.

Реєстрація проходить за умов наявності у замовника чи підприємця діючих містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки чи діючого будівельного паспорта забудови земельної ділянки та діючого права на виконання будівельних робіт. Також реєстрація здійснюється за відсутності факту зупинення виконання будівельних робіт до усунення порушень законодавства у містобудівній діяльності та якщо немає прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

Нагадаємо, всіх забудовників в Україні зобов’яжуть реєструвати кожну квартиру у спеціальному реєстрі Міністерства юстиції.