RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Повертати нічого не будемо? Суд ухвалив важливе рішення щодо "боргу Януковича" перед Путіним

Верховний Суд Великої Британії виніс рішення на користь України у справі про борг Януковича на суму 3 млрд доларів. Йдеться про єврооблігації на суму 3 млрд доларів, які були випущені в грудні 2013 року внаслідок примусу Росії.

Про це йдеться у рішенні Верховного Суду ВеликоїБританії, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

Верховний Суд вирішив, що справу потрібно направити на судовий розгляд на повну процедуру у відкритому засіданні.

Росія, своєю чергою, намагалася застосувати скорочену процедуру та уникнути детального вивчення своїх дій британським судом.

"Але, зрештою, Верховний Суд відхилив прохання Росії та справедливо визнав, що аргументи лінії захисту України з примусу є заможними і мають бути належним чином вивчені з дослідженням усіх доказів", - заявили у Мінфіні України.

Судді вирішили, що Україні має бути дозволено захищати позов щодо примусу, але тільки в тій мірі, в якій він ґрунтується на примусі внаслідок передбачуваної загрози застосування сили з боку Росії.

Україна наполягає, що внаслідок погроз Росії до випуску єврооблігацій та актів як економічної, так і військової агресії з боку РФ Україна була позбавлена права вибору і уклала угоди щодо випуску єврооблігацій під тиском РФ.

"Верховний Суд зазначив, що Україна досягне успіху в даній справі, якщо не буде доведено протилежного, що тиск Росії не відіграв жодної ролі у рішенні України щодо випуску єврооблігацій", - зазначили в Мінфіні.

Читайте також: Як відбувається конфіскація майна РФ в Україні: у Мін'юсті розповіли алгоритм

Заперечення України про те, що облігації було випущено з порушенням українського законодавства, зокрема в обхід бюджетних обмежень встановленої стелі державного боргу, було відкинуто.

Тепер Україна зможе захищати вимогу про виплату сум з облігацій у судовому процесі у Високому суді Лондона. Таким чином, справа повертається до першої інстанції, але лише за аргументами України про примус до позики. До фінального рішення суду Україна не має сплачувати виплати за боргом.

Президент Володимир Зеленський назвав рішення британського суду "черговою перемогою над агресором".

Текст історичного документа можна почитати за посиланням.

Відомий фінансист Роман Сульжик написав у Facebook, що це рішення Британського суду створює прецедент, і "показує всім, що якщо ти намагаєшся купувати диктатора за гроші всупереч бажанню людей у країні, ти втратиш і диктатора, і гроші".

Читайте також матеріал "Апострофа": Заморожені російські мільярди: на що може розраховувати Україна