RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чи відповідальність за прострочення кредиту під час війни: роз'яснення юристів

На момент дії воєнного стану законодавство України не передбачає скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами. Тобто позичальник має сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

Про це нагадали у Центральному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції.

Читайте також: Угорський OTP Bank внесли до переліку міжнародних спонсорів війни: названо причину

На час дії на території України військового становища законодавством не передбачено скасування нарахування відсотків за користування кредитом, а отже, таке нарахування є правомірним і позичальник повинен сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

Офіс уповноваженого з прав людини ВРУ дав роз'яснення щодо особливостей виконання зобов'язань за кредитом в умовах воєнного стану.

Законом № 2120 внесено зміни до ЦК України, а також до Закону № 1734, які передбачають, що починаючи з 24 лютого 2022 року та в період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов'язання за відповідного договору, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції за таке прострочення.

Отже, людина не несе відповідальності перед фінансовою , якщо прострочать зобов'язання щодо кредиту:

- у разі прострочення зобов'язань за кредитом не буде нараховано штрафних санкцій, зокрема штрафу, пені та інших платежів, зазначених у кредитному договорі;

- кредитор не має права підіймати відсоткову ставку використання кредиту у разі невиконання зобов'язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення процентної ставки, що змінюється;

- усі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов'язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Раніше "Апостроф" розповідав про новий порядок "броні" від мобілізації: які категорії у пріоритеті та як подати заявку.

Вас також може зацікавити:

Торкнеться мільйонів: влада вирішила блокувати з українців

"ПриватБанк" оновив програму: що змінилося в Приват24

МВФ погодив рекордний кредит для України: озвучено серйозну суму