RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

В Україні поновили повірки лічильників: чи треба за це платити і чи передбачені штрафи

З початку енергетичної кризи, спричиненої скороченням поставок із Росії, ціна газу в Європі впала до найнижчого рівня й у квітні минулого року Кабмін призупинив перевірку лічильників на час дії воєнного стану та на три місяці після того, як його буде скасовано, проте два місяці тому уряд затвердив постанову №440 "Деякі питання повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного та надзвичайного стану", яка набула чинності з 4 червня.

Про це інформує профільний ресурс "ГазПравда".

Наголошується, що відновлення перевірок стосується усіх типів лічильників – спожитого газу, електрики, води та тепла. Виняток становлять громадяни України, які залишилися на тимчасово окупованій території.

Читайте: Платіжки за газ: де і які нові правила діють для українців

Періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування, технічне обслуговування та пов'язаний ними ремонт) лічильників газу побутових споживачів здійснюється за рахунок облгазу.

Витрати облгазів, пов'язані із повіркою лічильників, закладено у тариф на послуги розподілу природного газу.

Повірка лічильників газу - це зона відповідальності облгазу, на який покладені зобов’язання щодо належного моніторингу термінів спливу міжповірочного інтервалу засобів обліку газу.

У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини облгазу, об’єм спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.

Тобто, якщо облгаз не звертався до побутового споживача з метою проведення періодичної повірки його лічильника, то жодних стягнень до абонента не застосовується.

Споживач зобов’язаний забезпечити доступ представникам облгазу після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення повірки на місці встановлення чи демонтажу й у разі відмови в доступі до об’єкта споживачу змінюється режим нарахування об’ємів природного газу.

Ця відмова повинна бути документально оформлена, а акт засвідчується обома сторонами.

З дати складання цього документу для розрахунку за спожитий природний газ покази лічильника не братимуться до уваги - усі нарахування будуть здійснюватися по визначеним граничним об’ємам споживання природного газу населенням.

Нагадаємо, що до травня 2024 року вартість газу для населення України залишиться незмінною й складатиме 7,96 грн за куб. м.

  • Вас може зацікавити:

В Україні продовжили пільговий тариф на газ: кого стосується

Українцям можуть надати пільги на оплату холодної води: що потрібно знати

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці