RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Тарифи на світло можуть різко підняти з 1 червня: деталі наради в ОПУ

На нараді щодо необхідності підвищення тарифів на світло в Офісі президента України у середині квітня прийшли до того, що система фінансово збалансується вже цього року, якщо тариф на електроенергію для населення та бізнесу підняти більше ніж на гривню. Рішення не фіналізовано, тому уряд шукатиме до останнього можливість не підвищувати тарифи.

Про це пише Forbes.

Читайте також: Не поспішайте продавати генератори, війна ще не закінчена – радник прем'єр-міністра України

Як зазначив керівник однієї з енергетичних компаній, дотичний до перемовин, у коментарі Forbes, тарифи для населення хочуть підняти з 1,44-1,68 грн/кВт·год до 2,88 грн/кВт·год, а для бізнесу - з 3,3 грн/кВт до 4,5 грн/кВт, без сплати за доставку.

Єдиним, хто виступив на нараді проти підвищення тарифів, був прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, поінформував керівник енергетичної компанії.

Водночас джерело у Міненерго пояснило, що таке зростання тарифів для населення дасть додатково 39 млрд гривень тарифної виручки, що дозволить збалансувати "Енергоатом" та теплову генерацію, які 2022 року зазнавали великих збитків.

"Підвищення до 2,88 грн за кВт⋅год дозволить енергокомпаніям вийти в нуль, і цього вистачить на ремонтну кампанію", – уточнив співрозмовник.

Таким чином, якщо середня платіжка складає близько 672 гривні для населення, то за підвищення тарифу до 2,88 грн/кВт·год сума у платіжці зросте до 1 152 гривні.

Також розглядається розбивка за рівнем споживання: ті, хто споживає понад 1000 кВт·год, платитимуть ринковий тариф, інші – знижений. Такий варіант підтримали Міненерго і НКРЕКП, зазначив керівник енергетичної компанії.

Водночас НКРЕКП і Міненерго не стали коментувати пропозиції по оновленню тарифів, тому що поки рішення не фіналізовано.

Можливе підвищення, ймовірно, очікується з 1 травня або з 1 червня. Керівник енергокомпанії, дотичний до перемовин, пояснив, що найбільш вдалим часом для цього – 1 травня, адже уряд продовжував дію ПСО до 30 квітня.

"Це перший місяць після закінчення опалювального періоду, платіжка різко впала плюс ще не працюють кондиціонери, споживання електроенергії мінімальне. У підсумку навіть після цього підвищення загальний рахунок впаде", - прокоментував він.

Але голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус зазначив у коментарі Forbes, що до 1 травня вже немає часу для ухвалення рішення, тому що необхідно залучити до процедури НКРЕКП, Energy Community, Міненерго, Кабмін, а обленерго треба попередити всіх своїх абонентів про таку зміну за три тижні до цього.

"Ймовірно, діючий тариф буде продовжено ще на один місяць", - вважає Герус.

Крім того, співрозмовник у Міненерго зауважив, що відповідні два місяці ОПУ та уряд витратять на пошук інших джерел залучення 40 млрд гривень, щоб не підвищувати тарифи.

Раніше ми давали корисні поради, як заощадити на комуналці в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Тарифи на світло з 1 травня: кому можуть підвищити більше ніж утричі

Тарифи на світло для українців можуть підскочити у кілька разів: у чому причина

Як зняти та передати показання лічильника на світло: усі подробиці