RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

З 1 серпня запрацюють нові правила НБУ: що треба знати власникам банківських карток

НБУ вніс зміни до правил переказу грошей та поповнення рахунків через платіжні термінали (ПТКС) готівкою: з 1 серпня під час поповнення картки або переказу потрібно буде вказувати номер телефону платника коштів у квитанції. Нацбанк лише змінив вимоги до квитанцій. Крім того, ідентифікація потрібна і зараз при поповненні на суму від 5 тис. грн.

На найпоширеніші запитання користувачів банківських послуг відповіді шукав "Обозреватель".

Читайте також: Що чекає банки за відмову приймати "старі" долари: відповідь голови НБУ

Якщо клієнт банку регулярно отримує однакові суми, не здійснює підозрілі операції (підозрілою може вважатися зокрема занадто часті операції з готівкою, дроблення переказів тощо), ймовірно, проблем не виникне.

Фінансовий експерт Василь Невмержицький розповідає, що перш за все будь-який українець має подумати про те, навіщо він відкриває рахунок у банку і вказати достовірну інформацію (як він використовуватиме рахунок, які у нього доходи тощо).

"Якщо ви вказуєте зарплату, яка не пояснює ваші перекази, заявляєте, що відкриваєте картку для отримання зарплати, а насправді щодня отримуєте перекази за оплату будь-яких послуг, ви ризикуєте привернути увагу фінансового моніторингу", - пояснює експерт.

Багато українців не хочуть відкривати депозити на суму від 400 тис. грн., оскільки не хочуть (або не можуть) підтвердити джерело своїх доходів. Однак насправді фінансовий моніторинг не створює обмеження, а лише посилює контроль.

"Є постанова НБУ №60, банк, будь-який банк не тільки наш, зобов'язаний попросити клієнта підтвердити джерело коштів. Якщо це переказ, поповнення рахунку, відкриття депозиту на суму від 400 тис. грн, то це обов'язково. Але не тільки за такої умови клієнта можуть попросити документи. Але тут ще від клієнта залежить, якщо є дані про його фінансовий стан, якщо він отримує на картку нашого банку зарплату, якщо він активний, то операцію можуть провести без додаткової перевірки", - пояснюють у банку.

Тобто, якщо це операція на 400 тис. грн, підтвердження походження коштів є обов'язковим, незалежно від того, який це клієнт. При цьому якщо ви спробуєте "дробити" суму, наприклад через день проводити операцію на 50 тис. грн, банк все одно це помітить, а сама процедура дроблення стане підставою для уважної перевірки клієнта. Деякі банки у разі можуть зовсім закрити рахунок клієнта і запропонувати йому перевести залишок коштів у той банк, який вкаже вже колишній клієнт.

Підтвердити джерело свого доходу можна за допомогою довідки про зарплату (її можна отримати на роботі у Пенсійному фонді). Навіть якщо ви зараз не працюєте, але працювали, наприклад, минулого року, довідка про попередній доход також задовольнить банк. Також можна показати документ про те, що ви продали нерухомість, авто тощо, або здаєте майно в оренду.

Також можна надати документ про право на спадщину або навіть виграш у лотереї копію податкової декларації з відміткою контролюючого органу. У банку повинні гарантувати, що отриману інформацію вони не розголошуватимуть (крім як за рішенням суду).

Щоб захистити себе від майбутніх проблем – декларуйте свої доходи, наполягайте на офіційному оформленні та виплаті білої зарплати.

Раніше ми писали про те, що в Україні скасували 2% єдиний податок.

Вас може зацікавити:

Курс долара в Україні буде гнучкішим: у НБУ розкрили деталі

В Нацбанку України розповіли, коли зміниться облікова ставка: прийдеться почекати

ПриватБанк запровадив нові правила використання кредиток: хто не зможе переказати гроші