RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Валюта від продажу зерна осідає за кордоном: розкрито деталі

У січні-вересні 2023 року ризикові підприємства експортували з України зерно "невідомого походження" на майже 134 млрд грн, частка - у понад 20% від загального обсягу.

Такі дані озвучили у Бюро економічної безпеки, посилаючись на аналіз експортних операцій.

Читайте також: Ще одна країна-сусідка "подобрішала" стосовно українського зерна: який вихід пропонують

У Бюро вважають ризикові компанії одним із найпоширеніших методів "чорного" експорту збіжжя, адже їх створюють саме для експорту необлікованого зерна, купленого за готівкові кошти.

"Тобто аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, що зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників", - пояснили у БЕБ.

У відомстві зазначають, що на зерно, вивезене таким чином, у подальшому чекає кількаразовий перепродаж, тільки після цього потрапляє до кінцевих покупців. У підсумку, валютна виручка не повертається назад в Україну. Як правило, кінцевий покупець - нерезидент, який передає гроші іншому нерезиденту.

"Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит", - повідомили у відомстві.

Бюро у зв'язку з цим передало Кабінету міністрів пропозиції щодо внесення змін у нормативно-правові акти, що регулюють експорт с/г продукції, у тому числі:

  • скорочення граничних термінів повернення виручки до 60-90 днів;
  • удосконалення Порядку заповнення митних декларацій;
  • доповнення переліку підстав для відмови у митному оформленні зернових сумнівного походження;
  • розширення списку товарів, на які поширюється режим експортного забезпечення;
  • створення відкритих реєстрів сертифікатів та експортерів с/г продукції.

Також направили у Державну митну службу майже 4,5 тисячі доручень щодо ініціювання огляду або переогляду вантажу.

У рамках 22 кримінальних справ БЕБ повідомило про підозру 12 посадовцям "ризикових" компаній-експортерів зерна в ухиленні від сплати податків та підробці документів. 12 справ - вже в суді.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що три цивільні вантажні судна - з Ізраїлю, Греції та одне з турецько-грузинською реєстрацією пройшли російську блокаду в Чорному морі і стали на якір в одному з українських зернових портів у дельті Дунаю.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни вдарили по Одеській області, у Південному потужний вибух: що відомо

Зерно спотикання: чому Україні не варто сваритися із сусідами

Може працювати і без Росії: Зеленський висловився про долю "зернового коридору"