RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Оплата банківськими картками за кордоном: які важливі нюанси треба знати українцям

Українці за кордоном стикаються з великою комісією за зняття готівки або при розрахунку карткою українського банку. Фахівці радять обирати у банкоматі валюту країни, де перебуває людина, наприклад, євро або доларах.

"Апостроф" розповідає, яка комісія з карток різних українських банків за кордоном, щоб громадянин обрав для себе найвигідніший варіант.

Читайте також: Курс гривні в 2024 році: що прогнозують аналітики та НБУ

Поза межами України можна зняти готівку до 12 500 гривень в еквіваленті на сім днів. Розрахунки гривневою карткою за кордоном можливі до 100 тисяч гривень в еквіваленті на місяць.

ПриватБанк

Комісія за зняття коштів у банкоматах становить 2%. Сума знятої готівки залежить від курсу валют у цьому українському банку. Водночас немає комісії за конвертацію валюти, тому при безготівковій оплаті додаткові гроші не стягуються.

Монобанк

Комісія за зняття готівки з гривневої та валютної картки за кордоном становить 2%. Водночас безкоштовно можна знімати до 5 тисяч гривень в еквіваленті на місяць з картки platinum та до 10 тисяч гривень - з картки iron. Комісію за конвертацію валюти теж не візьмуть.

Ощадбанк

Поза межами української держави та на закордонних сайтах можна розраховуватися будь-якою карткою MasterCard чи Visa у гривні, доларі та євро, крім карток для отримання адресної допомоги ВПО та картки "Простір". Конвертація автоматична, комісія на неї - 1%.

Сума операції блокується за курсом платіжної системи на день її проведення разом з 10% від суми операції. Ці відсотки є курсовою різницею, що може виникнути. Якщо картка валютна, то комісія становить 2%. При знятті готівки додатково блокується комісія 1,5% за курсом НБУ та ще 35 гривень.

Ощадбанк також навів приклад розрахунку:

  • Операція на суму 50 PLN, валюта картки – UAH, картка МПС MasterCard
  • Заблоковано = 386,12 UAH (разом з комісією за зняття готівки 40,19 UAH)
  • Додатково 10% = 34,59 UAH
  • Всього = 386,12+34,59 = 420,71 UAH
  • Списання надійшло на суму 30,17PLN в євро (10,63 EUR) = 373,86 UAH +3,74 UAH (1% від суми) + 40,61 UAH комісії за зняття готівки = 418,21 UAH (курс Банку на момент списання =35,17)
  • Розблоковано = 2,5 UAH

Райффайзен банк

Комісія за зняття готівки за кордоном становить 2%. Але немає комісії за конвертацію валюти.

Укрексімбанк

Комісія за зняття готівки за кордоном становить 2%, а комісія за конвертацію валюти - 1%.

Sense Bank

Комісія за конвертацію валюти відсутня. Під час зняття готівки курс міжнародної платіжної системи (Visa, Mastercard) збільшуєтьсяБанком на 1,2% для операцій у Центральній та Східній Європі (крім ЄС), Близькому Сході, Середньому Сході та Африці, а також на 1,3% для операцій в інших регіонах.

Для поповнення картки є застосунок Sense SuperApp, як з карток українських, так і закордонних банків. Якщо немає доступу до українського номеру телефону, на який зареєстровано додаток, то необхідно змінити номер на актуальний, закордонного оператора.

Знімати можна лише суму, яка не перевищує денний ліміт, що встановлено банком картки, його змінювати не можна. Водночас для дебетових карток на тарифах White, Black, Graphite комісія за зняття готівки не передбачена в рамках ліміту.

Раніше ми наводили статистику, де в ЄС найбільше мігрантів з України.

  • Вас може зацікавити:

Українцям в Польщі з 1 січня збільшать виплати на дітей: названо суму

Виплати в Україні в 2024 році під загрозою: нардеп назвала причину

Правила в'їзду до ЄС в 2024 році: що треба знати біженцям з України про умови та виплати