RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Мита для товарів з України: в ЄС виступили з гарною ініціативою

У середу, 31 січня, Єврокомісія запропонувала ще на рік пролонгувати призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до Євросоюзу, водночас посиливши захист чутливої сільськогосподарської продукції.

Про це повідомляють у Єврокомісії.

Підкреслюється, що офіційна пропозиція продовження призупинення обмежень робиться відповідно до зобов'язань ЄС підтримувати Україну стільки, скільки це буде потрібно.

Читайте: Оскарженню не підлягає? У ЄС ухвалили рішення щодо квот на товари з України

Зазначені автономні торговельні заходи діють із червня 2022 року та є ключовим стовпом непохитної підтримки ЄС України та її економіки. Заходи сприяють полегшенню важкої ситуації, в якій опинилися українські виробники та експортери внаслідок неспровокованої та невиправданої агресивної війни з боку Росії.

Наголошується, що головною метою заходів є підтримка України, але вони також враховують інтереси фермерів ЄС та інших зацікавлених сторін. З цією метою, враховуючи значне зростання імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, оновлені заходи підтримки містять посилений захисний механізм. Це гарантуватиме швидке вжиття заходів щодо виправлення ситуації у разі значних збоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох держав-членів.

Для найбільш чутливих продуктів – м’яса птиці, яєць і цукру – передбачено екстрене гальмування, яке стабілізувало б імпорт на рівні середніх обсягів імпорту в 2022 і 2023 роках. Тобто, якщо імпорт цих продуктів перевищить ці обсяги, мита будуть введені повторно, щоб забезпечити, аби обсяги імпорту суттєво не перевищували показники попередніх років.

Підкреслюється, що зазначені заходи, які діють з 4 червня 2022 року, мали явний позитивний вплив на торгівлю України з ЄС. Вони забезпечили стабільність торговельних потоків з України до ЄС у 2022 та 2023 роках, попри серйозні збої, спричинені війною, і всупереч загальній тенденції зменшення торгівлі України в цілому. Загальний імпорт ЄС з України склав 24,3 мільярда євро за 12 місяців до жовтня 2023 року порівняно з довоєнним рівнем у 2021 році у 24 мільярди євро.

Тепер пропозиції мають розглянути Європарламент і Рада Євросоюзу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що було знято блокаду з КПП "Ягодин-Дорогуськ" на польсько-українському кордоні.

  • Вас може зацікавити:

Чи виконала Україна вимоги Польщі щодо деблокади кордону: у Кабміні відповіли

Шлях до Євросоюзу відкритий: що робити далі Україні

Стирчать вуха Москви: як польські страйкарі працюють на ворога України