RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Допомога ВПО з 1 березня: кому залишать виплати, а кому переглянуть умови

Наприкінці січня Кабмін ухвалив постанову, якою були внесені зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, що запрацюють з 1 березня.

Про це пише Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Читайте: Хто з ВПО в Україні може залишитися без виплат: названо умови скасування допомоги

Уряд встановив можливість претендувати на допомогу після 1 березня 2024 року всім переселенцям, які 01.08.2023 року мали право на автоматичне продовження виплат, а не тільки тим, хто звернувся за допомогою після 01.08.2023 року вперше.

При цьому залишаються в силі застереження щодо фінансово-майнового стану, які були встановлені раніше, зокрема придбання транспортних засобів, нерухомості, наявність в особи депозитів чи здійснення фінансових операцій на суму більше 100 тис. грн тощо.

Автоматично продовжать виплату допомоги на проживання на другий шестимісячний період:

тим, хто втратив працездатність, зокрема досяг пенсійного віку та отримує пенсію, розмір якої не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (зараз це 4*2 361= 9 444 грн);

тим, хто має інвалідність I чи II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, дітям, які мають тяжкі захворювання (за окремим переліком);

дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Якщо такій особі не було призначено допомогу автоматично, тоді їй доведеться впродовж березня подавати відповідну заяву.

Окрема увага приділена вразливим сім’ям, зокрема де є діти, особи з інвалідністю, з важкими хворобами. Якщо отримувачі допомоги не входять до зазначеного раніше переліку осіб, яким виплати 1 березня будуть перепризначені автоматично, вони можуть звернутися до соцзахисту та подати заяву.

Загальною умовою для таких сімей є:

дата переміщення (не раніше 01.01.2022 року) з території, включеної до відповідного Переліку, для якої не визначено дати завершення бойових дій (припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації, а також

відповідний фінансовий стан сім’ї (середньомісячний сукупний дохід на одну особу протягом тримісячного періоду, за який враховуються доходи на момент продовження виплати допомоги, не перевищує чотирьох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, на 1 січня року – наразі це 9 444 грн).

Отже, на призначення допомоги за окремою заявою можуть розраховувати такі сім’ї:

коли у складі сім’ї є непрацююча людина працездатного віку, яка доглядає за дитиною до 14 років, або в сім’ї троє чи більше дітей до 18 років, і така сім’я проживає на території, яка включена до Переліку територій, на яких ведуться бойові дії, або можливих бойових дій, для яких не визначена дата припинення, або така сім’я проживає на території, для якої визначено дату припинення бойових дій, чи така територія не включена до Переліку, проте в закладах дошкільної/шкільної освіти немає місць або навчання проводиться он-лайн;

коли у складі сім’ї є непрацююча працездатна людина, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу;

коли у складі сім’ї є діти, які відвідують дошкільні заклади освіти або навчаються в школі/ПТУ/виші;

коли у складі сім’ї є людина, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі хвороби (за окремим переліком), що підтверджується документально;

коли у складі сім’ї є працездатні члени, які працюють, або зареєструвалися як ФОП та розпочали відповідну діяльність, або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/грант на створення власного бізнесу/ваучер на навчання, та у складі сім’ї є діти віком до 14 років.

Допомога на проживання в перелічених випадках призначатиметься на всіх членів сім’ї, зареєстрованих як ВПО, за умови працевлаштування працездатних членів сім’ї впродовж місяця з дня призначення допомоги, окрім одного отримувача допомоги, який доглядає за дитиною (чи за особою з інвалідністю тощо). У разі невиконання вимоги щодо працевлаштування виплата допомоги припиняється з наступного місяця.

В окремий пункт виділено умови призначення допомоги на другий 6-місячний строк на підставі поданої заяви:

малолітній дитині, яка прибула без супроводу законного представника. Заяву для призначення допомоги такій дитині подає її родич, або особа, яку уповноважили супроводжувати дитину батьки чи інші законні представники, або особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину;

вагітній жінці після 30-го тижня вагітності, що підтверджується інформацією про номер запису в Реєстрі медичних висновків або медичною довідкою встановленого зразку;

особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують державну соціальну допомогу, призначену за законом замість пенсії (крім осіб з інвалідністю I та II групи), якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (наразі це 9 444 грн).

В оновленому порядку врахували людей, що постраждали під час тимчасової окупації та були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, – призначена їм щорічна або одноразова державна грошова допомога не стане перепоною для призначення сім’ї допомоги на проживання.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що невідповідність проживання місця реєстрації ВПО може призвести до припинення надання допомоги.

  • Вас може зацікавити:

Переселенці можуть отримати виплати на новому місці: що потрібно знати

В Україні деяким категоріям громадян повернуть виплати: кого це торкнеться

Переселенці можуть отримати посвідчення водія: які документи потрібно мати при