RU  UA

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90

Новини

15 вересня

13 вересня

Всі новини

В Україні назву "копійка" зібралися змінити на "шаг"

У Національному банку виступили з пропозицією перейменування назви монети "копійка". Хочуть повернути історичну назву "шаг".

Про це інформує пресслужба НБУ.

Там пояснили, що після здійснення дослідження історії українського грошообігу, дійшли висновку, що назва "копійка" є символом московської окупації, тоді як "шаг" поверне монетам українську ідентичність.

"Назва "шаг" давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі. Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників", - повідомили в Нацбанку.

Зазначається, що наукова спільнота підтримала ініціативу з перейменування.

"Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVІ ст. (…) Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише б відродило національні традиції в номінації грошей, а й назавжди б розірвало зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою", - пояснили філологи.

Центробанк вже розробив пропозиції щодо внесення відповідних змін до статті 32 закону "Про Національний банк України". Зокрема, документ пропонує, щоб співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнювало 1:1.

Раніше ми писали, що Національний банк зробив подарунок з нагоди 33-ї річниці Незалежності України у вигляді оновлених купюр національної валюти.