RU  UA

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 44.35
НБУ:USD  40.95

Новини

22 жовтня

Всі новини

Все йде по гарному сценарію: нардеп розповів про $50 млрд для України від країн G7

Країни G7 оголосять 25 жовтня про кредит для України у розмірі 50 млрд доларів з погашенням його за рахунок доходів від заморожених російських активів.

Про це заявив європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

"Пропозиція Єврокомісії передбачає дозвіл на кредит до 35 мільярдів євро з автоматичним механізмом корекції. (...) Пізніше цього тижня, 25 жовтня, у Вашингтоні партнери G7 оголосять про свої внески", заявив він.

Своєю чергою народний депутат Ярослав Железняк пояснив, що "все добре і йде по гарному для нас сценарію".

Він зазначив, що ці 50 млрд доларів умовно можна поділити на дві частини: від ЄС (в G7 це Італія, Франція та Німеччина) та інших (США, Канада, Японія, Британія).

На думку нардепа, пропорція буде наступною:

  • 20 млрд від ЄС;
  • 20 млрд від США;
  • по 10 млрд від Японії, Канади та Британії.

"ЄС виділяє через свій фонд по Extraordinary Revenue Acceleration for Ukraine (ERA). Гроші прийдуть у 2025-му і будуть привʼязані до певних проміжних маяків в Ukraine Facility Plan. Всі інші, включаючи Штати дадуть в новий фонд Світового банку -financial intermediary fund (FIF). Це важливо розуміти, що в такому випадку гроші будуть вже у Світового банку, і це захищає нас від певної політичної турбулентності в США. Відповідно далі ці гроші (не військова частина) будуть виділятися наступний рік-два", - написав нардеп.

Железняк підкреслив, що виконання показників макростабільності буде обовʼязковим для України і програму МВФ треба буде так само обовʼязково виконувати, інакше грошей не дадуть.

"Ці 50 млрд НЕ заміна МВФ, а їх доповнення, щоб закрити дірку на наступні роки! І як би того не хотілось, але гроші це не наші, а кредитні G7. Тому реформи треба буде під них робити теж", - зазначив нардеп.

Раніше у Міністерстві фінансів запевнили, що МВФ не вимагає підвищення тарифів на енергоресурси в Україні.